Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 1,81%. În Cehia, indicele principal a avut o creştere de 5,33%, cel din Bulgaria de 4,38%, cel din Ungaria de 4,31%, Polonia – 3,45%, Austria – 2,32%, iar cel din Croaţia – 0,07%. 

"Bursa de Valori Bucureşti a avut în octombrie o uşoară scădere, pe valori de tranzacţionare mai mari. Principalul indice al BVB – BET şi BET Total Return (BET-TR) au coborât cu 1,81%. Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii. Valoarea de tranzacţionare cu acţiuni în luna octombrie a fost de 1.428,20 milioane lei (317,46 milioane euro), în creştere cu peste 15,35% faţă de septembrie, când s-au tranzacţionat acţiuni de 1.238,15 milioane lei (278,22 milioane euro). În primele nouă luni ale anului, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 7.765,19 milioane lei, în creştere cu 7,26% faţă de aceeaşi perioadă din 2015", informează operatorul pieţei de capital. 

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost în octombrie de 68,01 milioane de lei (15,12 milioane de euro), faţă de 56,28 milioane de lei (12,65 milioane euro) în septembrie. 

"De la începutul anului, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 36,46 milioane de lei (8,13 milioane de euro), cu 6,76% mai mare decât în acelaşi interval a anului trecut. În octombrie 2016, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi produse structurate de peste 1.461,82 milioane de lei (324,95 milioane de euro). Cele mai tranzacţionate cinci acţiuni au fost: OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), Electrica (EL) şi Romgaz (SNG), cu o valoare totală de peste 1,33 miliarde de lei', conform BVB. 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari pe care investitorii sunt dispuşi să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piaţă emergentă, de la cel de piaţă de frontieră, pe care îl are acum, a declarat, recent, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

"Piaţa de frontieră este echivalentul junk, nerecomandat pentru investiţii. Există fonduri de investiţii cărora nu li se permite să investească într-o piaţă de frontieră. Fondurile destinate investiţiilor pe pieţele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari faţă de cele disponibile pentru pieţele de frontieră, unde riscurile sunt mai mari", a explicat Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali, potrivit Agerpres.

El a amintit că, la finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă.

"Suntem astfel pe o listă scurtă, ceea ce semnifică faptul că piaţa noastră de capital are şanse să fie upgradată la statul de piaţă emergentă. Începem să transformăm o poveste frumoasă în realitate", a mai arătat Anghel.

Potrivit acestuia, odată upgradat, este foarte greu să fii degradat, singurul exemplu în acest sens fiind Grecia.

"Acest lucru, însă, nu se va întâmpla mâine-poimâine, ci în câţiva ani. Din punct de vedere calitativ, îndeplinim criteriile, însă nu îl îndeplinim pe cel cantitativ, care sperăm noi că va fi îndeplinit odată cu listarea Hidroelectrica. Credem în acest proiect, este un proiect de ţară. Decidenţii ne susţin şi sperăm din suflet să vedem listarea Hidroelectrica anul viitor, care va fi un element esenţial pentru upgradare", a continuat preşedintele CA al BVB.

AGERPRES