Chiar și șoferii cu experiență trebuie să fie atenți la noile semne rutiere, în special atunci când călătoresc în alte țări. Nerespectarea regulilor de circulație poate duce la incidente și amenzi costisitoare, avertizează specialiștii în domeniu.

Chiar dacă în teorie toți șoferii ar trebui să fie familiarizați cu semnele rutiere, în practică, unele dintre ele sunt mai puțin cunoscute pentru șoferii români, deoarece sunt mai des întâlnite în țările din vestul Europei.

Necunoașterea acestor semne nu doar că poate fi periculoasă pentru șoferi și ceilalți participanți la trafic, dar poate duce și la amenzi considerabile. Iar în țările din vestul Europei, sancțiunile sunt destul de însemnate.

Șoferii români, induși în eroare de acest indicator

Un indicator rutier care creează confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră. Acesta este întâlnit pe autostrăzi și pe drumurile principale.

Punctul face parte din „ruta roșie”, o rută alternativă concepută pentru a evita blocajele de trafic.

În Bavaria, de exemplu, această rută poate fi identificată în apropierea Tunelului Pfaffensteiner, unde ambuteiajele sunt frecvente și extinse.

indicator - punct roșu, săgeată neagră
Indicatorul cu punct roșu, săgeată neagră / SURSA FOTO: Facebook

Apare un nou semn rutier în România

Amintim că potrivit proiectului propus de Ministerul Afacerilor Interne și supus dezbaterii publice, se propune introducerea unui nou semn de circulație în România. Acest semn constă într-un indicator de informare de culoare verde, pe care sunt reprezentate două săgeți și o mașină, toate de culoare albă.

Scopul acestui nou semn rutier este de a informa șoferii să păstreze o distanță de cel puțin 2 săgeți față de mașina din fața lor. Odată cu implementarea acestui semn de circulație, va fi introdus și un nou tip de marcaj rutier, care va fi aplicat pe autostrăzi și drumuri expres.

Acest marcaj constă în vârfuri de săgeată desenate pe fiecare bandă de circulație, cu rolul de a ghida șoferii în menținerea unei distanțe de siguranță între vehicule.

semn rutier
Aşa arată noul indicator rutier

Este recomandat ca șoferii să păstreze o distanță de cel puțin două săgeți față de mașina din față în zona în care sunt amplasate aceste marcaje, în scopul asigurării siguranței circulației.

Totuși, este important de menționat că această distanță nu este obligatorie din punct de vedere legal. Mai multe puteți citi aici.