Consumul de energie electrică și de gaze naturale se află pe un trend descendent în ultimii ani, iar estimările experților indică o continuare a declinului. Chiar dacă pentru unii acest lucru este considerat un lucru rău, privită din alt unghi această scădere, mai ales la consumul de gaze, este benefică în situația în care România nu mai este nevoită să importe cantități semnificative de la Gazprom pentru acoperirea consumului. Teoretic, nu ne desparte cale lungă până la independența energetică a României, dar drumul este plin de obstacole.

În primul rând, este vorba de necesarul de investiții, care se ridică la peste 30 de miliarde de euro, așa cum a explicat, recent, la Investors Energy Summit, Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de privatizări și administrare a participațiilor statului din cadrul Departamentului pentru energie. „Odată ce vom adopta noua strategie, sperăm în toamna acestui an, proiectele vor fi centralizate și prioritizate. Cifra de 30 miliarde de euro sau chiar peste acest nivel este oficială astăzi“, a spus Dumitrașcu, lăsând să se înțeleagă că necesarul de investiții pentru următorii 15-20 de ani ar putea fi mai mare. Potrivit acestuia, principalele investiții necesare în sistemul energetic național se referă la modernizări de capacități, interconectări, decongestionări și traficul de energie. Marile proiecte energetice sunt construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – 6,5 miliarde euro, hidrocentrala de la Tarnița – peste un miliard de euro (în cazul acestui proiect o decizie ar urma să fie luată până la finele anului în curs), modernizarea Complexului Energetic Oltenia, care include și construirea unui nou grup cu un consorțiu de companii din China – aproape un miliard de dolari, și construcția unei conducte din largul Mării Negre către litoral, prin care să fie transportate gazele naturale din zăcămintele unde operează OMV Petrom cu Exxon și alți investitori.

2019, anul independenței?

În urmă cu două săptămâni, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, anunța, în cadrul „Mediafax Talks about Energy“, că, până la finele acestui deceniu, există posibilitatea ca România să producă mai multă energie și gaze decât consumă, intrând astfel în rândul primelor trei țări europene. „Avem potenţial real ca în a doua jumătate a lui 2019 România să producă mai multă energie şi gaze decât va consuma, presupunând că nivelul consumului de gaz va rămâne același. Avem şansa să intrăm, probabil alături de Danemarca, în rândul ţărilor europene care produc mai multă energie decât consumă“, a spus Nicolescu. Ministrul a afirmat că speră ca, în octombrie, chiar dacă este un termen ambiţios, Departamentul pentru Energie să prezinte public un prim draft al noii strategii energetice, la care lucrează 25 de specialiști din sectorul energetic.