Agenţia Spaţială americană NASA estimează că peste 19.500 de asterozi, cu o suprafaţă de 100 de metri, se află la o distanţă de 45 de milioane de kilometri faţă de Pământ. Mulţi dintre aceştia ar putea reprezenta o ameninţare serioasă pentru planeta noastră.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnloogie din California încearcă să trimită o sondă robotizată în spaţiu pentru a captura un asteroid de mici dimensiuni pe care să-l dirijeze către Pământ folosind un sistem de propulsie solar-electric.  Ei vor să extragă probe care ar putea explica mai bine formarea sistemului nostru solar şi dacă există viaţă pe alte planete.

Cercetătorii iau în calcul şi riscurile pe care le presupune proiectul lor, iar o decizie  finală va fi luată în luna ianuarie anul viitor.

Asteroizii sunt resturile formate din norii de gaze şi praf care s-au contractat pentru a forma Soarele şi planetele acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Un asteroid cu un diametru de 1,6 km, care loveşte Pământul, este capabil să genereze un crater cu diametru de 40 de kilometri.