În luna Noiembrie 2014 au existat unele semnale extrem de proaste pentru economia germană. Promducția industrială și comenzile păreau să scadă, iar unii analiști au prezis chiar o recesiune pentru țară. Acum, se simte că această situaţie parcă a fost acum mult timp.

Creșterea economică a Germaniei în trimestrul 4 bate aşteptările, în creștere la 0,3% în loc de 0,2%. Este o expansiune modestă, mai degrabă decât un boom, dar e mult mai bine decât traiectoria din toamnă. Vânzările cu amănuntul au depăşit toate așteptările în Ianuarie, fiind în creștere cu 5,3%, arătând faptul că ascensiunea nu s-a oprit în luna Decembrie.

Ce este, probabil, cel mai important este faptul că, după decenii de restrângeri, producţia Germaniei primeşte toată recunoaşterea. Asta e important nu doar pentru Germania, dar de asemenea și pentru alte țări. Asta ar trebui să ridice cererea în Germania, și, sperăm, să crească importurile din încercatul sud al Europei. Ar trebui, de asemenea, să se reducă decalajul de competitivitate dintre Germania și o parte din restul zonei euro.

Un  mega-exportator precum Germania ar trebui să fie, de asemenea, unul dintre principalii beneficiari ai unui euro mai slab – fie că-i place, fie că nu. Va vedea probabil mai multă recunoaştere decât Franța, Italia sau Spania, alte economii importante din zona euro, potrivit unui studiu Citi.

 Cel puţin pentru moment, Germania are o mulţime de motive să fie stăpână pe situaţie.