Consilierul biroului prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a reamintit miercuri că autorităţile de la Kiev au avertizat încă din octombrie anul trecut că Rusia a minat porţile barajului din provincia Herson, care a fost distrus într-o presupusă explozie marţi dimineaţă, transmite EFE.

„Octombrie 2022. Ucraina avertizează lumea că Rusia pregăteşte un dezastru de factură umană. Porţile barajului au fost minate. Răspunsul … tăcere. Nici o îngrijorare, nici un avertisment”, a scris Podoliak pe contul său de Twitter.

Mesajul său continuă cu o referire la ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta. „Iunie 2023. Rusia aruncă în aer centrala hidroelectrică Kahovka. Nu este timpul să tragem concluzii? Şi, poate, să ne dăm seama cine, când, de ce şi cum a planificat distrugerea centralei”, conchide Podoliak.

Volodimir Zelenski avertiza încă de anul trecut

Pe 20 octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs în faţa Consiliului European că deţine „informaţii potrivit cărora Rusia a minat centrala hidroelectrică Kahovka”.

Zelenski a explicat atunci că barajul conţine 18 milioane de metri cubi de apă. Distrugerea acestuia, adăuga el, ar putea duce la distrugerea a 80 de localităţi din sudul Ucrainei. „Sute de mii de oameni ar fi afectaţi”, a spus Zelenski.

Ucraina acuză Rusia pentru exploziile care ar fi distrus barajul şi alte infrastructuri de la centrala hidroelectrică, situată în teritoriile controlate de Rusia pe malul estic al fluviului Nipru.

Kievul susţine că detonările au fost deliberate şi nu puteau fi efectuate decât „din interiorul” infrastructurii. Potrivit Ucrainei, prin această acţiune, Moscova ar căuta să împiedice o eventuală contraofensivă ucraineană. Rusia a negat orice responsabilitate pentru acest dezastru.

Recep Tayyip Erdogan se implică în acest caz

În contextul acestui dezastru, președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri, în convorbiri telefonice separate, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și președintelui rus Vladimir Putin să înființeze o comisie internațională care să investigheze daunele provocate la barajul din regiunea Herson.

Președintele Erdogan a declarat în ambele convorbiri telefonice că ar putea fi înființată o comisie internațională cu participarea experților din partea părților beligerante, a Națiunilor Unite și a comunității internaționale, inclusiv a Turciei, pentru o investigație detaliată a „exploziei” de la barajul Kahovka, potrivit unui comunicat al Direcției de comunicare a președinției turce.

În timpul convorbirilor telefonice separate cu cei doi lideri, președintele Erdogan a declarat că este important să se desfășoare o anchetă detaliată „care să nu lase loc de suspiciuni”.