Un nou proiect de lege depus în Parlament propune sancțiuni penale pentru părinți dacă nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică. Conform inițiativei, aceștia ar putea fi condamnați la pedepse privative de libertate cuprinse între unu și trei ani.
Proiectul vine cu un avertisment grav pentru părinți
Măsura vine în contextul în care, până acum, părinții răspundeau doar contravențional, prin amenzi, pentru refuzul de a urma procedurile stabilite în cazurile de comportament violent ale minorilor.
Deputatul PNL Florin Roman a publicat următorul mesaj pe Facebook.
„Am depus proiectul de lege, care înăsprește sancțiunile pentru minorii ce comit acte de violență. Alături de colegi liberali și social-democrați. Până acum, singura sancțiune ce putea fi aplicată în astfel de situații era doar amenda aplicată părinților. Și parcurgerea unei perioade de consiliere psihologică. Numai ca acest ultim lucru nu se mai petrecea.
În legea depusă azi, părinții care nu își duc copiii agresori, la consiliere psihologică, riscă sancțiunea cu închisoarea de la 1 la 3 ani. În cazul minorului, care nu răspunde penal, și a săvârșit o faptă cu violență, se poate dispune, plasamentul copilului într-un centru rezidențial specializat”, a scris Florin Roman.

Inițiatorii proiectului susțin că prevederile existente nu mai aveau efect
Inițiatorii proiectului susțin că prevederile existente nu mai aveau efect, întrucât obligația consilierii psihologice nu mai era respectată. În noul cadru legislativ propus, nerespectarea acestei obligații de către părinți va fi considerată infracțiune. Legea prevede, de asemenea, că în cazul minorilor care comit fapte penale dar nu pot fi trași la răspundere penală din cauza vârstei, aceștia pot fi plasați într-un centru rezidențial specializat.
În acest sens, direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului vor fi obligate să înființeze astfel de centre pentru consilierea și reintegrarea socială a minorilor. Proiectul este susținut de parlamentari din partide aflate la guvernare, care argumentează că aplicarea de sancțiuni mai dure este necesară pentru combaterea delincvenței juvenile.
„Direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului au obligația să înființeze cel puțin un centru rezidențial specializat de consiliere și integrare socială a copilului care a săvârșit o faptă penală și nu răspunde penal. E nevoie de măsuri dure pentru ca fenomenul delicventei juvenile să fie combătut, iar părinții minorilor violenți să înțeleagă ca dacă nu își supraveghează copiii riscă viitorul familiei”, a conchis Roman.
Postarea poate fi vizualizată aici.