La Belgorod se închid școlile după atacul devastator al Ucrainei

Atacul din Belgorod, petrecut la 30 decembrie, a demonstrat că teritoriul rus și civili ruși pot fi implicați în mod direct în conflict. Acesta reprezintă cel mai sângeros bilanț înregistrat de Rusia de la invazia Ucrainei.

Atacul asupra orașului Belgorod a lăsat în urmă 25 de morți și 100 de răniți în acest oraș cu 335.000 de locuitori. Orașul este situat la doar 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Atacul asupra orașului Belgorod a survenit în urma unui bombardament masiv al orașelor ucrainene. În atac, au murit 55 de persoane. Este cel mai grav bilanț înregistrat la Kiev de la începutul conflictului.

Ca urmare a unor noi atacuri, autoritățile din Belgorod au fost nevoite, joi, să prelungească vacanța elevilor în școlile municipale și în localitățile învecinate.

”Raportez deciziile luate (în urma unei reuniuni a oficialilor): prelungirea vacanţei şcolare de la 9 la 19 ianuarie”, a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În colegiile tehnice şi universităţile situate în localităţile vizate de această măsură, este recomandat să se organizeze sesiuni la distanţă.

„În cazul în care este necesar, prelungiţi vacanţa”, a fost îndemnul lui Gladkov.

Ucraina este pregătită să riposteze

Regiunea sa pare să fie în mod particular țintită pentru represalii ucrainene în urma bombardamentelor rusești. În bombardamentului din 30 decembrie, Belgorod a fost ținta unor alte atacuri marți. Ca răspuns la bombardamentele rusești la Kiev și Harkov, soldate cu șase morți. Aceste atacuri au constat în patru valuri succesive de rachete ucrainene și au dus la un mort și 11 răniți.

Kievul nu a emis nicio declarație cu privire la aceste bombardamente asupra teritoriului rus. Acestea par să fie parte a unei noi tactici de a răspunde la atacuri asupra orașelor ucrainene cu contraatacuri împotriva unor orașe rusești.

Această escaladare are loc în contextul în care frontul a rămas în impas timp de peste un an. Cu toate că Rusia deține în prezent inițiativa pe câmpul de luptă. Asta, ca urmare a eșecului contraofensivei ucrainene din vara anului 2023.

Armata rusă pare să-și intensifice tirurile de rachetă și lansările de drone explozive, conform experților intervievați de AFP. Scopul acestei tactici este considerat a fi testarea și suprasolicitarea sistemelor antiaeriene ucrainene, precum și epuizarea stocurilor lor de muniție din partea țărilor occidentale.

Această strategie a stârnit îngrijorare în cadrul Statului Major ucrainean. Un oficial de rang înalt a declarat pentru AFP că apărarea antiaeriană mobilă are acum suficientă muniție doar pentru a face față „câtorva” atacuri rusești de amploare.