Bugetul general consolidat a înregistrat un sold aproape de zero în prima lună a anului. Ministerul de Finanţe a raportat un excedent de 15,3 milioane de lei în ianuarie, în condiţiile în care, în luna similară a anului trecut, bugetul era pe plus cu  peste 1,6 miliarde de lei. Dacă tendinţa se va menţine, va fi foarte dificil pentru guvern să reuşească să reducă deficitul de la 7,3% din PIB în 2009, la 5,9% în 2010.

Veniturile la buget au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut cu aproape un miliard de lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 600 de milioane.

Cea mai spectaculoasă scădere (-25,8%) au înregistrat-o veniturile din TVA, taxa care aduce cele mai mari venituri la bugetul de stat. Scăderea încasărilor din acest impozit arată că economia este departe de a ieşi din criză. Însă Ministerul Finanţelor a găsit un alt motiv pentru scăderea încasărilor: rambursările de TVA. Sumele restituite s-au majorat de la 511 milioane de lei, în 2009, la 980 milioane de lei, în ianuarie 2010. Totuşi, majorarea sumelor restituite nu explică decât jumătate din scăderea încasărilor din TVA, de peste 1,1 miliarde de lei.

În acelaşi timp, cheltuielile au crescut. Doar la capitolul “asistenţă socială”, statul a fost nevoit să plătească 5,7 miliarde de lei în ianuarie, cu un miliard de lei mai mult decât în 2009 (plus de circa 20%). În comunicatul ministerului de Finanţe se sugerează că, de vină pentru majorarea cheltuielilor ar fi şomajul (indemnizaţiile plătite s-au majorat cu 157%). Însă, cheltuielile de la bugetul de şomaj au fost de doar 236 de milioane de lei. Prin urmare, cele mai mari probleme le ridică pensiile (3,55 miliarde de lei într-o singură lună) şi alte ajutoare sociale şi pensii speciale plătite de la bugetul de stat (1,58 miliarde de lei).

România s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să se încadreze într-o ţintă de deficit de 5,9% din PIB în 2010, ceea ce ar presupune o reducere drastică faţă de nivelul de 7,3% din 2009.