Grecia şi Turcia „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est, a anunţat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

„După discuţiile mele cu liderii grec şi turc cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO şi să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est”, a postat Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi şi NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a adăugat el.

Poziția României față de această dispută

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că tensiunile recente dintre Grecia şi Turcia „nu fac bine nici UE, nici NATO”, dar că, în acest moment, nu există motive de îngrijorare în Marea Neagră.

„Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaştem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine şi nu fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greşit înţelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că aşa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziţia noastră”, a arătat şeful statului.

El a spus, referitor la acest conflict, că în prezent nu vede niciun fel de probleme în regiunea Mării Negre.

SUA a cerut începerea discuțiilor diplomatice

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut miercuri Greciei şi Turciei „să reducă tensiunile” pentru a opri escaladarea în Mediterana de Est.

„Îi îndemnăm pe toţi să renunţe la tensiuni şi să înceapă discuţii diplomatice despre conflictele ce există în Mediterana de Est, conflictele de securitate, conflictele pentru resurse energetice, conflictele maritime”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

O escaladare a tensiunilor este în curs în această regiune între Ankara şi Atena, cu o creştere a unor demonstraţii de forţă rivale şi a incidentelor care au sporit îngrijorările europenilor. Cele două ţări îşi dispută în special împărţirea rezervelor de gaze descoperite în ultimii ani.