Continuă turneul secretarului american al Apărării. Întâlnirea din această sâmbătă, din India, a fost ocazia pentru cele două ţări de a-şi reafirma cooperarea militară, „unul din parteneriatele cheie ale secolului al XXI-lea”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat sâmbătă „angajamentul tot mai mare” al Indiei, cu al cărui prim-ministru, Narendra Modi, s-a întâlnit, în momentul în care activismul chinez în regiune îngrijorează cele două ţări.

India este un partener esenţial pentru Statele Unite în regiunea Asia-Pacific şi discuţiile cu New Delhi au fost dominate de China. Călătoria lui Lloyd Austin în India este prima întâlnire directă între New Delhi şi noua administraţie a preşedintelui american, Joe Biden.

El a ajuns vineri seara târziu la New Dehli şi s-a întâlnit cu Narendra Modi şi cu consilierul naţional pentru securitate, Ajit Doval.

„Provocări comune”

Lloyd Austin „a lăudat rolul de lider al Indiei în regiunea indopacifică şi angajamentul ei tot mai mare cu parteneri pe aceeaşi lungime de undă în regiune pentru a apăra obiective comune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Cele două părţi şi-au reafirmat angajamentul de a apăra o ordine regională cinstită şi liberă. Cele două părţi şi-au prezentat fiecare perspectiva asupra provocărilor comune existente în regiune şi s-au angajat să întărească şi mai mult marea şi solida lor cooperare în materie de apărare”, a adăugat John Kirby.

Fără să menţioneze direct China, Narendra Modi a scris pe Twitter că „India şi Statele Unite sunt angajate într-un parteneriat strategic care este o forţă pentru binele planetei”.

Această vizită vine imediat după primele convorbiri glaciale care s-au ţinut joi între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi înalţi oficiali chinezi, în Alaska.

„Parteneriat cheie al secolului al XXI-lea”

Săptămâna trecută, s-a ţinut un summit virtual între preşedintele american şi prim-miniştrii australian, indian şi japonez, o iniţiativă comună pentru a produce un miliard de vaccinuri contra COVID-19 în India până în 2022, considerată prima etapă a ofensivei sale diplomatice contra Chinei.

Sâmbătă, Lloyd Austin s-a întâlnit cu ministrul apărării, Rajnath Singh, care a asigurat, la finalul unei discuţii pe care a calificat-o drept „detaliată şi fructuoasă”, că această cooperare militară între cele două ţări va fi „unul din parteneriatele cheie ale secolului al XXI-lea”.

Lloyd Austin a declarat că „India este pilonul abordării noastre în regiune”, şi a salutat „valorile comune şi interesele strategice convergente” ale celor două ţări.

Şeful Pentagonului urmează să se întâlnească în cursul zilei cu ministrul indian al afacerilor externe.

Statele Unite doresc ca partenerii lor din regiune să coopereze mai mult între ei pentru a crea o „reţea de parteneriate care se completează”, fără ca Statele Unite să intervină neapărat în toate operaţiunile, a arătat un înalt oficial din ministerul american al Apărării.

În acest cadru şeful diplomaţiei indiene şi ministrul australian al afacerilor externe, Marise Payne, vor avea discuţii separate cu omologii lor francez şi indonezian, Jean-Yves Le Drian şi Retno Marsudi, la New Delhi, la mijlocul lui aprilie, potrivit „Hindustan Times”.

Relaţii ruseşti

Relaţiile dintre Statele Unite şi India au fost multă vreme spinoase, dar temerile comune faţă de China i-au apropiat după venirea la putere a lui Narendra Modi în 2014 şi sub preşedinţia americanului Donald Trump (2017-2021).

În 2016, Statele Unite au desemnat India drept „partener de apărare major”. Cele două ţări au semnat de atunci o serie de acorduri care facilitează transferul de armament de vârf şi aprofundează cooperarea militară.

Companiile de apărare americane au semnat acorduri de mai multe miliarde de dolari pentru furnizarea de material militar, printre care elicoptere, în cadrul modernizării forţelor armate indiene, care intenţionează să investească 250 de miliarde de dolari.

Rusia rămâne totuşi cel mai mare furnizor de armament al Indiei. Narendra Modi a încheiat în 2018 cu preşedintele rus, Vladimir Putin, un acord de 5,4 miliarde de dolari pentru achiziţia sistemului de apărare antirachetă S-400 al Moscovei.

Acordul cade sub incidenţa unui embargou american pe vânzările de arme ruseşti, iar India negociază de ani de zile pentru a evita sancţiunile, aşa cum s-a întâmplat cu Turcia, aliată a NATO, când a comandat sistemul S-400,  scrie LE TEMPS.