Începe al Treilea Război Mondial? Specialiștii din întreaga lume au exprimat îngrijorare în legătură cu mai multe conflicte armate care au avut loc în diferite regiuni. De exemplu, tensiunile dintre Israel și Hamas, conflictul dintre Rusia și Ucraina, precum și tensiunile dintre democrațiile chineze și Partidul Comunist au fost subiecte de dezbatere și preocupare.

Specialiștii atrag atenția asupra similarităților între conflictele politice internaționale actuale și cele care au precedat cele două războaie mondiale. Ei și-au exprimat preocuparea cu privire la posibilitatea izbucnirii unui al Treilea Război global.

Marile puteri se vor angaja în alianțe

Marile puteri, în special China, își vor căuta resursele naturale. Ele se vor angaja în alianțe cu regimuri autoritare din întreaga lume în acest scop. În același timp, se preconizează că diferite bunuri, inclusiv cele militare, vor fi oferite regiunilor precum America Latină, Orientul Mijlociu și Africa.

De asemenea, se sugerează că noul context geopolitic ar putea genera o diviziune. Pe de o parte e vorba de tabăra formată din China, Rusia și statele islamiste, latino-americane și africane. Acestea care resimt că au fost marginalizate sau tratate nedrept de către Occident și de sistemul capitalist liberal. Pe de altă parte, se regăsesc Vestul și aliații săi, precum Japonia, Coreea de Sud și India, într-un alt tablou al alianțelor. Conform acestei interpretări, liderii occidentali par să manifeste un interes mai profund pentru manevrele diplomatice. Asta, în detrimentul unei confruntări directe cu un pericol imediat.

Situația militară din Occident extrem de îngrijorătoare

Situația militară din cadrul Occidentului este subiectul unor îngrijorări crescânde. Retragerea Statelor Unite ale Americii din Afganistan a stârnit speranțe și provocări atât pentru China, cât și pentru Rusia. În Europa, Regatul Unit, are cea mai robustă forță militară. Cu toate acestea, se confruntă cu o capacitate limitată de 150 de tancuri. Germania se regăsește în situația în care are muniție suficientă doar pentru două zile de conflict armat. Ba chiar și Statele Unite întâmpină dificultăți în a-și furniza constant aliații cu resurse militare.

„Rusia ne duce în pragul unui al treilea război mondial”, a spus recent Volodimir Zelenski.

El a arătat atunci cu degetul spre Moscova, sustinând că „aprinde foc” în întreaga lume, exportând conflicte peste tot din Balcani în Orientul Mijlociu. Într-un interviu pentru The Sun, Zelenski l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că exploatează atacul Hamas din octombrie asupra Israelului.

Începe al Treilea Război Mondial?

Niall Ferguson, într-un articol publicat în The Times, a susținut ideea că Statele Unite și aliații săi sunt deja implicați într-un nou război rece cu China. Acesta a subliniat că invazia Ucrainei de către Rusia a fost comparabilă cu Războiul Coreean din timpul primei perioade a Războiului Rece. Acest lucru a evidențiat o diviziune atât ideologică, cât și geopolitică. Ruptura a fost între țările din anglosferă, vestul Europei și Japonia, și cele din ceea ce el denumește „Heartland” eurasiatic. Pe listă sunt inclusiv China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

În prezent, conflictul din Israel prezintă amenințarea unei extinderi către un conflict extins în Orientul Mijlociu. El a atenționat asupra riscului unui confruntări mai ample între blocurile de superputeri care sprijină părțile opuse.

Următoarea criză dintr-o serie de conflicte ce pot escalada

Această situație se conturează ca fiind „următoarea criză dintr-o serie de conflicte ce pot escalada către un al treilea război mondial”, a avertizat Ferguson. Mai ales în cazul în care China ar profita de această oportunitate. Eventual începând cu anul 2024, pentru a impune o blocadă asupra Taiwanului.

Și Organizația Națiunilor Unite, considerată ca fiind forul global pentru soluționarea disputelor, se confruntă cu o serie de dispute mai complexe decât în mod obișnuit, conform declarațiilor lui Adam Boulton la Sky News.

Prioritatea strategică a lui Putin constă în distragerea atenției

În contextul în care liderii europeni resimt o oboseală crescută în ceea ce privește conflictul din Ucraina, iar la Washington se observă o creștere a reticenței în acordarea unui sprijin nelimitat, Politico a subliniat că prioritatea strategică a lui Putin constă în distragerea atenției occidentale de la Ucraina. Mai mult, el ar putea considera războiul din Gaza drept o oportunitate perfectă pentru punerea în aplicare a acestui plan.

Pe lângă costul uman devastator, chiar și în cazul unui conflict militar desfășurat prin mijloace convenționale, un război între cele mai mari două economii ale lumii ar genera ‘o ruptură a lanțurilor globale de aprovizionare, ar submina încrederea și ar declanșa prăbușirea prețurilor activelor'”, a explicat editorul economic al The Guardian, Larry Elliott. El a adăugat: „Aceasta ar avea consecințe economice catastrofale”.