România ar putea fi lovită de o tornadă

Începând de astăzi, 13 iulie 2023, de la ora 15:00, a intrat în vigoare avertizarea meteorologică de tip Cod Portocaliu ce vizează jumătatea nordică a României, vestul, centru, nordul și nord-estul României, acolo unde vijeliile vor fi unele puternice, rafalele de vânt putând depăși 70-90km/h, izolat chiar peste 100km/h. Există șanse să înregistrăm grindină de medii și mari dimensiuni și pe intervale scurte de timp să mai cumulăm valori de precipitații de peste 50-60l/m² în mai puțin de o oră.

La polul opus, jumătatea sudică a României traversează cel mai intens val de căldură din această săptămână.

„Noi am emis alerta meteorologică de Cod Portocaliu încă din această dimineață, ea intrat în vigoare la ora 15:00 rămâne în vigoare până mâine dimineață și nu în ultimul rând, amendăm alertele de Pod portocaliu, care înseamnă un grad de agravare crescut din perspectiva probabilității de producere a acestor tipuri de fenomene și prin alertele meteorologice de tip nowcasting de Cod Roșu.

La acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de Cod Portocaliu general”, a declarat, joi, Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit Antenei 3 CNN.

România ar putea fi lovită de fenomene meteorologice extreme

„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.

Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment. Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform”, a adăugat ea.