"Astăzi avem datele preliminare pentru primele trei luni ale anului. Avem încasări cu 6% mai mult decât programul pentru trimestrul I. Deci, la acest moment, încasările arată destul de bine", a spus Anca Dragu, la Realitatea TV. 

Ea a precizat că această majorare a încasărilor la buget este efectul combinat al relaxării fiscale, al creşterii gradului de conformare voluntară, dar şi al creşterii economice. 

"Este un efect combinat. Este efectul relaxării fiscale, este efectul creşterii gradului de conformare voluntară, în acelaşi timp este efectul direct al creşterii economice. Avem consum superior, avem investiţii superioare şi toate acestea înseamnă impozite şi taxe mai multe, dar este şi efectul nemijlocit al reformelor prin care ANAF trece", a precizat ministrul. 

În ceea ce priveşte încasările din TVA, şeful de la Finanţe a afirmat că acestea sunt mai mari în primul trimestru din 2016 cu aproape 10% comparativ cu programarea, însă, raportat la perioada similară din 2015, se înregistrează o reducere în termeni nominali de 10-15%, pe fondul scăderii cotei de TVA. 

"La zi, faţă de cifrele programate pentru primul trimestru din 2016, avem o creştere de aproape 10%. Deci, faţă de program. Faţă de trimestrul I 2015, avem într-adevăr o reducere în termeni nominali de 10-15%, dar aceasta este urmarea firească a reducerii cotei de TVA", a precizat Anca Dragu. 

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor a spus că în viitor se aşteaptă la efecte pozitive ale reducerii cotei de TVA, subliniind că la întocmirea bugetului pe 2016 s-a avut în vedere o "abordare prudentă". 

"Ne aşteptăm la efecte pozitive a reducerii TVA, efecte pozitive din reforma ANAF. De asemenea, avem această colectare mai bună chiar în condiţiile unei inflaţii negative – asta nu ajută procesul de colectare – şi în condiţiile unor creşteri a sumelor rambursate din TVA. Atunci când am întocmit bugetul pe 2016 nu am luat în calcul efecte extraordinare tocmai pentru… E normal să ai o abordare prudentă şi, practic, să nu vinzi pielea ursului din pădure atunci când întocmeşti bugetul şi angajezi cheltuieli pentru un an întreg", a menţionat ea. 

Întrebată dacă are în vedere o reducere în continuare a termenului de rambursare a TVA, ministrul a răspuns că se doreşte ca termenul efectiv de rambursare să fie "adus" către 45 de zile, iar cel legal "undeva la 10 zile". 

"Referitor la termenul de rambursare (al TVA – n. r.). Erau aici două termene: termenul legal, de 45 de zile, şi termenul efectiv, de mult mai mult de 45 de zile. Termenul efectiv de rambursare s-a redus şi dorim să îl aducem către 45 de zile, iar cu termenul acesta legal să ajungem undeva la 10 zile", a spus Dragu. 

AGERPRES