Directorul general adjunct al Rompetrol, Ion Sturza, şi-a anunţat demisia şi va părăsi funcţia la 1 septembrie. Sturza continuă şirul de plecări care a urmat ieşirii lui Dinu Patriciu din acţionariatul grupului.

Cea mai recentă demisie din grupul Rompetrol este a lui Ion Sturza. Deşi aparent poate să pară o plecare-şoc a unui om important din echipa de conducere a grupului, demisia lui Sturza doar întăreşte hemoragia de oameni de decizie din cadrul Rompetrol.

Retragerea lui Dinu Patriciu din acţionariatul grupului Rompetrol, ca urmare a vânzării acţiunilor sale, aproape că a coincis cu plecarea oamenilor săi. Eric Kish (vicepresedinte pentru companiile de servicii si functiuni suport, omul care a dezvoltat divizia Rompetrol Downstream), Dan Ionescu (fost COO, probabil  cel mai priceput om din tara in materie de afaceri cu petrol) şi Adrian Petruş (fost CFO şi omul care s-a ocupat de listarea Rompetrol Rafinare, de achiziţia Dyneff şi de relaţia cu investitorii).

Toţi aceştia au avut un aport decisiv în transformarea Rompetrol într-o afacere de succes. Fiecare este un om de referinţă în domeniul său de activitate. Perspectivele fostei echipa de aur a Rompetrol nu sunt deocamdată clar definite, cel puţin la nivel oficial. Soluţiile sunt multiple: fie urmarea lui Dinu Patriciu în Rompetrol Holding (care se va transforma în DP Holding pentru a evita confuzia de nume), crearea propriilor afaceri sau chiar să fie atraşi în alte afaceri.

Astfel, ultimul plecat este Ion Sturza. Fost premier al Republicii Moldova în perioada februarie-noiembrie 1999, el a condus filiala Rompetrol din ţara vecină între 2002-2006, aducând Republicii  Moldova calitatea produselor şi a serviciilor din domeniul distribuţiei de carburanţi. Din 2006 a fost membru în Consiliul de Administraţie al grupului.

Noua echipă kazahă de la vârful Rompetrol
Compania kazahă KazMunaiGaz a anunţat, în iulie, când a preluat integral grupul creat de omul de afaceri Dinu Patriciu, mai multe schimbări la nivelul conducerii. Astfel, noua echip vine pe următoarele posturi:

Saduokhas Meraliev este CEO în locul lui Dinu Patriciu
Andre Naniche devine director general adjunct în locul lui Ion Sturza
Ierjan Orinbasarov a venit în locul lui Eric Kish, pe funcţia de diviziei de dezvoltare corporatista si servicii industriale
Alibek Jilbaiev vine în locul lui Dan Ionescu, dar nu ca director de operaţiuni ci doar pe trading
Dmitri Grigoriev este CFO în locul lui Adrian Petruş
Tolegen Bozjanov devine preşedinte al CA în locul lui Daniar Berlibaiev

Deocamdată rămân în funcţie:
Titov Buzescu – director pe segmentul de retail
Cosmin Cocean – director pe rafinare si petrochimie