Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul hong-kongonez South China Morning Post, Dimon a criticat ultima decizie a liderului american, dar a exclus posibilitatea de a demisiona din funcţia de consilier al preşedintelui Trump, aşa cum au făcut-o deja alţi membri ai forumului. 

„Nu cunosc pe nimeni care să fie de acord cu tot ceea ce spune un preşedinte sau un prim-ministru”, a susţinut Dimon, la scurt timp după ce fondatorul Tesla, Elon Musk, şi preşedintele şi directorul executiv al The Walt Disney Company, Bob Iger, şi-au anunţat demisia din consiliul care îl consiliază pe preşedintele Trump în chestiuni economice, în semn de protest faţă de decizia liderului republican de a întoarce spatele luptei împotriva încălzirii globale. 

În opinia lui Dimon, cheia este „să avem un dialog mai sincer”. „Sunt un patriot, vreau să-l ajut pe preşedinte să facă o treabă mai bună”, a explicat el. 

Parlamentul European va organiza o dezbatere privind viitorul acordului de la Paris

Parlamentul European va organiza la jumătatea lunii iunie o dezbatere cu privire la viitorul acordului de la Paris privind clima după anunţul recent făcut de administraţia preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din acest acord, a informat sâmbătă preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, transmite EFE.

„Pacta Sunt Servanda, acordurile trebuie respectate, angajamentele trebuie onorate”, a insistat Tajani, care a apreciat că decizia SUA „este o greşeală” atât pentru această ţară, cât şi „pentru restul planetei”. 

Preşedintele Parlamentului European a susţinut că o dezbatere a legislativului european „este necesară pentru a exprima voinţa fermă de a continua lupta împotriva schimbării climatice şi a promova competitivitatea”.

Trump a explicat decizia

 

Preşedintele american Donald Trump a vorbit joi cu mai mulţi lideri ai lumii pentru „a le explica personal” decizia sa de a se retrage din acordul de la Paris privind schimbarea climatică, a informat Casa Albă, transmite EFE.

Trump a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu şefa executivului britanic Theresa May şi cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Trump şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei patru lideri „pentru că au purtat discuţii oneste pe această temă în timpul primelor luni ale mandatului” preşedintelui american la Casa Albă. 

„Totodată, (Trump) i-a asigurat pe lideri că SUA sunt în continuare angajate în alianţa transatlantică şi în eforturile solide de protejare a mediului înconjurător”, a explicat Casa Albă într-un comunicat. 

Trump a reamintit deopotrivă implicarea SUA „în reducerea emisiilor de gaze şi leadership-ul american în dezvoltarea tehnologiei privind producerea de energie curată” şi a reiterat că, în timpul guvernării sale, ţara sa „va fi cea mai curată şi mai respectuoasă de pe Pământ cu mediul înconjurător”. 

„Toţi liderii au căzut de acord să continue dialogul şi să consolideze cooperarea în domeniul mediului şi de orice alt tip în viitor”, potrivit comunicatului difuzat de Casa Albă.

AGERPRES

AGERPRES