Toate băncile şi companiile de asiguri din Germania implicate, care ar putea contribui la soluţia sectorului privat, vor lua parte la aceste negocieri, a declarat sursa pentru Reuters.
‘Ministerul german de Finanţe a invitat băncile şi asiguratorii pentru negocieri la nivel de grup de lucru, în Frankfurt’, a afirmat sursa, precizând că astfel de negocieri vor începe şi în alte state din zona euro.
Miniştrii de Finanţe din zona euro discută acordarea unui al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, pentru perioada 2011-2014. Planul, construit pe modelul iniţiativei de la Viena din 2009, ar putea prevedea acordarea de împrumuturi Greciei în valoare de până la 120 miliarde de euro, inclusiv 30 miliarde de euro – contribuţia sectorului privat.
Presa din Germania a criticat-o pe cancelarul Angela Merkel pentru că şi-a anunţat poziţia în privinţa Greciei, după întrevederea de vineri cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Oficialul german a acceptat ca orice participare a sectorului privat să fie voluntară.
Principalele bănci germane cu expunere la obligaţiunile suverane ale Greciei au început să coopereze strâns cu guvernele europene, cerând garanţii suplimentare şi stimulente dacă vor participa la o rostogolire a datoriei.
Federaţia bancară germană a cerut luni stimulente mai bune înainte ca băncile expuse să fie solicitate să extindă perioada de achitare a obligaţiunilor suverane ale Greciei, fără a include alte clauze.
Reacţia băncilor vine în urma acordului politic la care au ajuns în weekend miniştrii de Finanţe din zona euro prin care se încurajează băncile care deţin obligaţiuni suverane ale Greciei care trebuie achitate în următorii trei ani să-şi extindă expunerea şi să cumpere obligaţiuni cu o scadenţă mai mare.
Planul a provocat reacţii negative băncilor din Germania care, alături de cele franceze, sunt cele mai expuse la obligaţiunile suverane ale Greciei. Un astfel de plan este văzut ca un punct de plecare pentru orice nou pachet de asistenţă financiară pentru Atena.
Conform unui studiu realizat de banca britanică Barclays, 95% din datoria Greciei este deţinută în cadrul zonei euro de băncile europene.
Banca de investiţii Evolution Securities a estimat că cele mai expuse la o posibilă rostogolire a datoriei sunt băncile Fortis, Dexia şi SocGen. Barclays va fi banca britanică cea mai afectată, cu posibile pierderi de 4,6 miliarde de euro, în timp ce băncile germane Hypo Real Estate şi Depfa au împreună o expunere de 6,3 miliarde de euro.