In Occident, un loc de munca la stat se bucura de multa atentie din partea celor care sunt preocupati de siguranta zilei de maine, nu numai in sensul stabilitatii si asigurarii unui salariu decent (cu adevarat), ci si al statutului profesional si social. Un functionar public este o persoana temeinic pregatita si respectata de comunitatea in slujba careia isi desfasoara activitatea. In urma cu mai multi ani, si in Romania s-a declansat o adevarata campanie pentru promovarea imaginii noi a administratiei publice si a functionarului ce va servi cu devotament interesele cetateanului. S-au infiintat nenumarate facultati de administratie publica in care au fost atrasi nenumarati studenti, cu promisiunea ca li se vor asigura nu numai locuri de munca in institutiile statului, ci si trasee pentru dezvoltarea unor cariere profesionale de succes.
In acest moment sunt autorizate sa functioneze douazeci si doua de facultati cu specializari in domeniul administratiei publice. Din cei peste 2.000 de absolventi pe an, doar cativa se regasesc in structurile de personal ale administratiei publice. Motivele sunt multe. In primul rand nu sunt oferte. Informatii despre un post in administratia publica locala se obtin, de obicei, prin relatii directe, de la sursa, iar ocuparea lui se face prin concurs de pile si mai putin de competente. Dar, chiar si in situatia in care mai apar astfel de oferte, tinerii absolventi nu sunt tentati sa se angajeze decat pentru a castiga un pic de experienta si a se putea orienta apoi, cat mai repede, spre alte domenii de activitate decat administratia publica locala unde sunt prost platiti si nu au nici o sansa de evolutie in cariera.

Un program european pentru tinerii functionari de cariera

Dincolo de perceptiile individuale sau ale cetatenilor asupra degradarii sistemului administratiei publice, sub aspectul coruptiei functionarilor si nivelului incalificabil la care a ajuns calitatea serviciilor oferite, criza aparatului administrativ public romanesc se resimte acut si in planul relatiilor internationale. Pentru a putea intra in Uniunea Europeana, tara noastra are nevoie de un corp de functionari publici in stare sa dialogheze si sa lucreze cu omologii lor din statele occidentale. In acest scop au fost alocate fonduri speciale de sustinere a formarii unor functionari publici potrivit principiilor general acceptate in spatiul vest-european. Guvernul a aprobat infiintarea unui Institut National de Administratie in subordinea directa a Ministerului Administratiei Publice (MAP) si sub patronajul primului-ministru. Directorul general Marius Profiroiu din cadrul MAP justifica aceasta solutie de specializare, care se suprapune practic peste cea oferita de institutiile de invatamant superior existente, prin faptul ca „In Romania
s-a observat ca nu exista o piata a furnizorilor de pregatire pentru administratia publica. Fundatiile si centrele regionale care ofereau diverse programe in acest domeniu vor avea de acum inainte o coerenta prin crearea acestui cadru institutional.”
Institutul National de Administratie (INA) va forma tineri care vor avea dupa absolvire un loc asigurat in administratia publica. Bugetul statului fiind mic, interlocutorul nostru precizeaza ca anual vor fi numai 30 de locuri pentru cursurile de doi ani destinate absolventilor de invatamant superior de lunga durata, cu diploma de licenta. Intr-o prima etapa insa, prin programul „Young Professional” finantat de Uniunea Europeana, se vor forma 150 de tineri sub 30 de ani care vor intra apoi pe functii publice de conducere in administratia publica centrala si locala. „La numai 25 de ani, acesti tineri vor avea un plan de cariera foarte clar. Lor li se va permite sa conduca, fapt nou in Romania. Nu la nivel superior, dar in calitate de sefi de birou sau de servicii, ei vor putea lua decizii si isi vor putea asuma responsabilitati. Se va crea un lidership cu reale sanse de cariera in aparatul de stat.” Dl Profiroiu spune ca a propus acest sistem de specializare tocmai pentru ca a cunoscut dinauntru mecanismele de propulsare a tinerilor in administratia publica. Domnia sa este profesor chiar in cadrul unei astfel de facultati create la ASE si a observat cat este de dificila ascensiunea unui absolvent cu aceasta specializare in structurile de conducere ale aparatului de stat.

Filtru de selectie garantat de Comisia Europeana

Programul „Young Professional” va debuta in aceasta toamna. In lunile august-septembrie va avea loc licitatia pentru desemnarea firmei ce va pune in practica proiectul finantat de Uniunea Europeana cu patru milioane de euro. Concursul de admitere va fi organizat insa de-abia prin luna ianuarie a anului viitor de catre consortiul care va castiga acest proiect. In program vor fi cuprinsi 150 de tineri sub 30 de ani. Timp de 18 luni ei vor urma stagii speciale de pregatire in tara si in strainatate, la diferite institutii consacrate de administratie publica din Franta, Anglia, Spania, Italia, Germania etc. Va fi prima generatie de functionari publici pregatita la standardele Uniunii Europene, care vor putea gandi, negocia si actiona in concordanta cu principiile stabilite in vederea integrarii Romaniei.
In paralel, INA va deschide portile programului postuniversitar de doi ani, pe cele 30 de locuri finantate prin Phare, unde vor fi primiti absolventi de la diverse facultati. Conditiile de baza vor fi: pregatirea, motivatia si varsta sub 30 de ani. Inca nu s-au stabilit alte elemente certe legate de examenul de admitere, deoarece nu se doreste nici un fel de amestec in sistemul de lucru ce se va crea si promova dupa desemnarea firmei ce va pune in practica proiectul finantat de Uniunea Europeana.
Dl Profiroiu este convins ca admiterea va permite intrarea in acest program a celor mai buni candidati, deoarece filtrul de selectie este garantat de Comisia Europeana. Studentii vor beneficia, de asemenea, de stragii de specializare in strainatate. Directorul general de la MAP precizeaza ca „aceasta schema se va repeta aproximativ cinci ani, timp in care trebuie sa ajungem in Romania la o masa critica de inalti functionari publici in stare sa asigure schimbarea mentalitatii si modernizarea aparatului administrativ.”
In acest moment, in cadrul noului institut creat sunt in curs de derulare programe de specializare de scurta durata pentru functionarii publici. Participa 50 de functionari din cadrul mai multor ministere. Organizatorii spera ca, in scurt timp, efectele pregatirii sa se resimta in functionarea sistemului administratiei publice si in cresterea serviciilor pentru cetateni.     

Pregatire pentru un post bun la stat

Institutul National de Administratie organizeaza programe speciale pentru formarea continua si specializarea functionarilor publici din administratia centrala si locala.

1. Cursuri de formare profesionala specializata in administratia publica centrala si locala pentru absolventii de invatamant superior de lunga durata, cu diploma de licenta.
Varsta maxima: 30 de ani.
Durata: doi ani.
Absolventii vor fi numiti, in conditiile legii, pe functii in cadrul corpului functionarilor publici.
2. Cursuri de formare continua in administratia publica centrala si locala pentru persoanele numite sau alese in functii de demnitate publica sau asimilate acestora, pentru functionarii publici sau alte persoane.
Varsta maxima: 45 de ani.
Durata: un an.
3. Cursuri de formare continua de scurta durata pentru prefecti, subprefecti, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene, secretari generali si secretari generali adjuncti ai ministerelor, secretari generali ai primariilor si prefecturilor, diversi functionari publici etc.
Durata: maximum 3 luni.
4. Cursuri de formare profesionala si de perfectionare in domeniul integrarii europene si euroatlantice
5. Formarea de specialisti in domeniul informatizarii administratiei publice.
Informatii suplimentare se pot obtine de la Ministerul Administratiei Publice, director general Marius Profiroiu, tel: 222.83.35, fax: 311.36.41