În timp ce varianta Delta se răspândește în lume, numărul certificatelor false de vaccinare crește și el

Echipa de cercetare Check Point Research (CPR) informează că numărul certificatelor false de vaccinare crește, pe măsură ce varianta Delta se răspândește la nivel mondial. CPR spune că persoanele care achiziționează astfel de certifcate sunt cele care nu doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Din martie 2021, CPR a raportat o creștere cu 257% a numărului de vânzători care utilizează software-ul de mesagerie instant bazat pe cloud, Telegram, pentru a face publicitate certificatelor false de vaccinare, pe măsură ce presiunea crește vaccinarea. Cardurile CDC, NHS și EU COVID digitale false sunt vândute cu 100 de dolari și pot fi achiziționate cu PayPal sau criptomonede, cum ar fi Bitcoin. De asemenea, sunt oferite teste false de tip PCR.

Creștere de 566% a celor care cumpără

CPR a mai spus că grupurile de pe piața neagră au în medie 100.000 de adepți fiecare, unele grupuri depășind peste 450.000 de membri, o creștere de 566% față de luna martie, când certificatele erau vândute cu aproape 200 de dolari fiecare, notează The Jerusalem Post.

Aceștia au menționat că Telegram este cea mai utilizată piață digitală pentru certificate, care are vânzători cu sediul în SUA, Marea Britanie, Elveția, Pakistan, Olanda, Italia, Grecia, Indonezia și Franța, majoritatea fiind vândute în țările europene.

Înainte de luna martie, majoritatea certificatelor false erau vândute pe piața neagră de pe dark net, mai spune CPR.

Achiziționarea unui astfel de certificat este ușoară

Oded Vanunu, șeful Cercetării Vulnerabilităților Produselor la CPR, a declarat că grupul analizează trecerea de la vânzările de pe piața neagră de la dark net la Telegram și servicii similare, cum ar fi WhatsApp.

Acesta spune că pe parcursul întregului an a studiat platformele de unde se pot achiziționa astfel de certificate false, subliniind că cetățenii din majoritatea țărilor pot achiziționa unul. El mai spune că pentru a intra în posesia unui astfel de certificat tot ce trebuie să faci este să precizezi țara de proveniență și dacă dorești un certificat sau un test.

Oded Vanunu a precizat că vânzătorii s-au reorientat către Telegram deoarece este mult mai ușor de folosit în comparație cu dark net.

Sursă foto: Dreamstime