Deși inflația din Rusia a urcat în aprilie la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002, sunt semne că creșterile de prețuri încetinesc și vor continua să o facă, în timp ce rubla rusă a trecut de la un minim istoric, în martie, la moneda națională cu cel mai bun randament anul acesta, în pofida războiului din Ucraina, informează CNBC.

Între timp, indicatorii economici se îmbunătățesc, iar Rusia a reușit până acum să evite un default, în ciuda sancțiunilor occidentale care au înghețat o mare parte din rezervele sale.

Inflația a accelerat în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, potrivit datelor publicate recent, în condițiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei şi de sancțiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanțurile logistice. Creșterea prețurilor a încetinit brusc de la 7,6%, în martie, la 1,6% în aprilie, iar prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, față de 11,3% în luna martie.

Moneda națională a Rusiei a ajuns să se aprecieze cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind realul brazilian care a câștigat 9% față de dolar.

„Cifrele inflației de astăzi vor sprijini și mai mult evaluarea băncii centrale conform căreia faza acută a crizei din Rusia a trecut”, a scris economistul Liam Peach. „Este posibil ca prețurile de consum să crească cu mai puțin de 1% în luna mai și ca inflația generală să ajungă chiar la puțin sub 20% în acest an”, a menționat expertul.

Rubla rezistă

Încetinirea creșterii prețurilor urmează unei aprecieri abrupte a rublei, care, la rândul său. reduce prețurile de import.

După ce la sfârșitul lunii februarie rubla s-a prăbușit la un minim istoric, la doar câteva zile după declanșarea invaziei în Ucraina și anunțarea primelor sancțiuni, moneda națională a Rusiei a revenit la nivelurile de dinaintea războiului, pe 31 martie. Moneda națională a Rusiei a ajuns să se aprecieze cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind realul brazilian care a câștigat 9% față de dolar.

Măsurile stricte de control al capitalului luate de banca centrală a Rusiei, prin care companiilor li s-a impus să-și convertească 80% din veniturile în valută în ruble, au contribuit la revigorarea monedei aflate în dificultate. De asemenea, Kremlinul a interzis inițial cetățenilor ruși să transfere bani în străinătate, iar transferurile sunt acum limitate la 10.000 de dolari pe lună pentru persoane fizice, până la sfârșitul anului 2022.

O manipulare

Pentru unii analiști, acțiunile Moscovei de a-și apăra moneda echivalează cu o manipulare, prin faptul că a fost creată o cerere care altfel nu ar exista, iar controalele de capital au transformat efectiv rubla într-o monedă „gestionată”.

Această consolidare a monedei naționale a Rusiei nu este credibilă, cred analiștii financiario. Și asta pentru că unii brokeri au sistat tranzacționarea rublei, fiindcă valoarea artificială creată prin măsurile de control impuse de Moscova înseamnă că ea nu poate fi vândută sau cumpărată la prețurile sale reale. Charles-Henry Monchau, director de investiții la Syz Bank, cu sediul în Elveția, a sugerat că, în timp ce banca centrală a Rusiei a aruncat în luptă o serie de instrumente pentru a face rubla să devină valoroasă, puțini oameni din afara Rusiei „vor să cumpere ruble, dacă nu au nevoie urgentă”, iar comercianții „nu mai văd rubla ca pe o monedă de liber schimb”.

Banca Rusiei a reluat achizițiile de aur

De asemenea, Moscova a mai recurs la ceva pentru a-și consolida moneda. Banca Centrală a reluat achizițiile de aur pe piața internă a metalelor, după o absență de doi ani, pentru a proteja bogăția Rusiei împotriva inflației, în cazul unui nou șoc asupra lichidității valutare.

„O altă mișcare puternică a trecut relativ neobservată în mass-media occidentală: Banca Rusiei a reluat achizițiile de aur la un preț fix de 5.000 de ruble pe gram între 28 martie și 30 iunie”, a spus Monchau.

Cu toate acestea, deși Rusia pare să fi evitat colapsul economic pe care mulți îl prevesteau, perspectivele pe termen lung sunt mai puțin optimiste, deoarece efectele secundare ale măsurilor de atenuare și amenințarea cu noi sancțiuni rămân.