acestia construiesc doua-trei case de marime medie si le ridica doar la rosu, fara a se hazarda sa le finiseze si sa le asigure dotari, cel putin la nivel mediu. In ceea ce priveste celelalte segmente ale pietei rezidentiale, cel mai dinamic ramane cel al apartamentelor de bloc, unde se inregistreaza cele mai multe tranzactii, iar preturile au crescut in ultimul an intr-un ritm alert (in medie, cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut). Sunt insa din ce in ce mai atractive si casele vechi sau vilele nou construite, care au inceput sa iasa pe piata in ultimii trei ani. Unele dintre casele vechi din zonele bune, centrale sau semicentrale, se cumpara pentru terenurile pe care le detin, noii proprietari demolandu-le si construind de la zero. si in Craiova, Slatina si Ramnicu Valcea multi localnici cumpara terenuri la marginea oraselor, spre comunele limitrofe, in vederea construirii de locuinte. Noile zone rezidentiale sunt insa in faza de pionierat si rareori dispun de toate utilitatile necesare.

La Craiova se cauta casele
Craiovenii au o piata rezidentiala in dezvoltare, mai ieftina decat cea din orasele din centrul sau vestul tarii, dar mai scumpa fata de municipiile din judetele apropiate, precum Targu Jiu, Ramnicu Valcea sau Slatina. „Pe segmentul de apartamente, cu toate ca oferta este cu mult mai mare decat cererea, contrar tuturor regulilor pietei, pretul apartamentelor este intr-o crestere accentuata, practic inregistrand cea mai mare crestere procentuala in ultimul an fata de toate celelalte imobile (70%-80%), iar trendul este in continuare crescator”, afirma Adriana Balint, director al agentiei imobiliare craiovene BPT 2000.Cu noile niveluri de preturi, apartamentele din Craiova s-au apropiat de cele din celelalte mari orase ale tarii, pana anul trecut piata de aici fiind una din cele mai ieftine din tara. Preturile medii de tranzactionare sunt de 12.000 euro pentru garsoniere, 18.000 euro pentru apartamentele cu doua camere, 22.000 euro pentru apartamentele cu trei camere si de circa 25.000 euro pentru apartamentele de doua camere, potrivit datelor agentiei imobiliare BPT 2000.”La case, in ceea ce priveste raportul cerere-oferta, exista un oarecare echilibru, cererea de case vechi si de vile noi fiind cu putin mai mare decat oferta. Cresterea de pret a acestor imobile este deci justificata, in ultimul an cresterea procentuala a preturilor fiind mai mica decat cea de la apartamente, in jur de 20%”, adauga Adriana Balint. Acest lucru se datoreaza si faptului ca, atunci cand vrea sa cumpere o casa, un craiovean trebuie sa aiba in buzunar cel putin 30.000 de euro, buget cu care poate achizitiona o casa modesta, cu trei camere, tip vagon, si cu un teren liber de circa 250 mp, intr-o zona semicentrala sau de periferie. Pentru casele boieresti, ultracentrale, preturile pornesc de la 120.000 euro, iar pentru casele noi, in zone de dezvoltare de la marginea orasului (iesirile din oras spre Pitesti, Caracal sau Turnu Severin), preturile pornesc de la 40.000 euro, atunci cand noile locuinte sunt la rosu. Orasul din Banie este in plin avant privind constructia de case, un semnal bun in acest sens fiind numarul mare de tranzactii de terenuri pentru case din ultimii doi ani.

In Slatina se ofera vile mari si se cauta apartamente mici
In Slatina, sectorul rezidential este cel mai activ de pe piata imobiliara, fiind urmat la mica distanta de cel al terenurilor pentru constructie. „Se vand cel mai bine apartamentele cu doua camere si garsonierele, majoritatea pe credit ipotecar”, afirma Dragos Calin, director al agentiei imobiliare locale Ritz. Preturile garsonierelor se situeaza intre 160 si 200 milioane de lei, in functie de zona, iar cele ale apartamentelor de doua camere sunt cuprinse intre 250 si 350 milioane de lei. „Exista cerere si pentru case, dar cumparatorii au un buget de 500-600 milioane de lei, la care nu exista oferta, preturile fiind de la 800-900 milioane in sus”, adauga Dragos Calin. In acest moment, pe piata ofertele de case sunt putine, de ordinul zecilor. In zona centrala a orasului Slatina, in apropierea centrului comercial Oltul, sunt de vanzare si case vechi cu etaj, la 80.000-90.000 euro, dar si vile cu dimensiuni uriase, precum cea din imagine, ale caror preturi nu depasesc 150.000 euro. Unele dintre acestea, datorita amplasamentului si suprafetei desfasurate foarte mari, ar putea fi transformate usor in spatii de birouri. De exemplu, vila din imagine are parter, doua etaje si mansarda si se afla in zona ultracentrala a orasului.Case noi, in zone semicentrale sau de periferie, se gasesc si la 50.000-60.000 euro, iar la 25.000-30.000 euro se pot cumpara case la rosu, construite de intreprinzatori sau de persoane fizice, in regie proprie, cu terenuri aferente de 300-500 mp. Ca zone rezidentiale noi, in care se parceleaza de zor terenuri si unde slatinenii construiesc vile, se evidentiaza Salcia, pe malul Oltului, Slatioara, Cireasov, Brebeciu si Curtisoara. La Slatina nu exista nici un investitor care sa construiasca locuinte in ansambluri rezidentiale sau blocuri noi cu apartamente superfinisate. Exista insa o structura veche de bloc, inceputa de pe vremea lui Ceausescu si ramasa neterminata, cu o locatie foarte buna, potrivit expertului local Dragos Calin. Proprietarul structurii de bloc este o firma aflata in lichidare. In Slatina casele sunt mai ieftine cu circa 35% fata de cele din orasul Craiova, aflat tot in zona de sud a tarii. Piata imobiliara este inca amortita in orasul de pe Olt.