Loteria bonurilor fiscale este o campanie care a produs efecte, şi încă efecte vizibile, dar, cum de obicei nimic nu este perfect, orice astfel de propunere sau iniţiativă poate să sufere modificări. Şi aici vreau să vin cu câteva schimbări pentru că avem astăzi o situaţie destul de, să spunem, neplăcută pentru cei care s-au declarat câştigători. Un fond de premiere de un milion de lei şi deja aproximativ 10.000 de declaraţi câştigători, şi continuă, ceea ce face ca acel câştig să fie unul foarte redus. Deci clar trebuie să schimbăm această abordare. Cel care câştigă să fie stimulat să participe la o astfel de loterie, să aibă câştiguri mult mai mari. Şi aici vreau să vin cu schimbări de abordare, eventual pe categorii de câştig, astfel încât câştigurile să fie substanţiale pentru cei care participă la o astfel de loterie. Mă gândesc chiar pe acele categorii de câştiguri, mă gândesc poate la numărul sau seria bonului fiscal.(…) În luna mai va fi definitivat un nou mecanism”, a explicat Teodorovici. El a subliniat că, în luna mai va avea loc Loteria stabilită prin Ordonanţa 10% 2015, dar există şi o propunere de a fi organizate loterii suplimentare, lunare, pentru zonele cu evaziune ridicată.

”Pe de o parte, va loteria stabilită prin Ordonanţa 10/2015 şi, pe de altă parte, acea propunere de a avea chiar şi loterii lunare, altele decât cea prezentă, pe zone în care evaziunea fiscală este destul de ridicată, pentru a încuraja astfel populaţia să colecteze bonurile fiscale, în special din acele zone din economie cum ar fi legume-fructe, cum ar fi partea de băuturi alcoolice, pentru că aici sunt zonele principale cu evaziune fiscală ridicată. Ar fi o loterie suplimentară, periodică, pentru aceste bonuri fiscale provenite din zona unde evaziunea fiscală este una ridicată. Este o măsură indirectă de luptă împotriva evaziunii fiscale din partea Ministerului de Finanţe”, a spus oficialul MFP.

Acesta a precizat că, în sectorul de legume-fructe, pentru cei care vând în pieţe şi au atestat de producător nu sunt necesare casele de marcat, aceştia nu trebuie să emită bonuri fiscale. Măsura îi vizează doar pe 'simplii' comercianţi, cei care iar marfa de la producători şi o vând în piaţă.

Prima extragere la loteria bonurilor fiscale a avut loc în data de 13 aprilie, iar bonurile câştigătoare sunt cele emise în data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei. Posesorii acestor bonuri au la dispoziţie 30 de zile pentru a le depune la ANAF în vederea participării la împărţirea premiului de un milion de lei aferent extragerii. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători. (Sursa: Agerpres)