Numărul celor care primesc şomaj tehnic a ajuns la 57.388 persoane, angajaţi la 2.190 de firme, portivit datelor Guvernului.

În luna februarie au depus la Inspectoratele Teritoriale de Muncă dosare prin care anunţau că se încadrează în normele legale privind şomajul tehnic 1.629 de firme. Drept urmare, 43.923 de angajaţi au primit 75% din salariu începând cu luna februarie, fiind încadraţi în şomaj tehnic.
Acestora li s-au adăugat în perioada 1-5 martie alţi 13.465 de salariaţi ai 561 de firme care s-au înscris la ITM pentru a-şi întrerupe activitatea şi pentru a apela la şomajul tehnic.

„În perioada 1 februarie-5 martie au intrat în şomaj tehnic 57.388 de persoane, angajate la 2.190 de firme”, a spus Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Rata şomajului a crescut cu 0,2% în patru zile

Muntean a precizat că nivelul şomajului anunţat de premierul Emil Boc pe 24 februarie şi care păstra rata inflaţiei la nivelul lunii ianuarie, de 8,1%, se baza pe datele avute la dispoziţie în acel moment.

„Datele pentru toată luna februarie au fost făcute publice abia acum şi acestea arată o rată a şomajului de 8,3%. Guvernul a anunţat oricum că în prima jumătate a anului se estimează o creştere a ratei şomajului, urmând ca în a doua parte a anului aceasta să scadă, chiar mai jos decât cea din 2009”, a spus Muntean.

Ea a explicat creşterea ratei şomajului cu 0,2% între 24 februarie şi 28 februarie prin faptul că „disponibilizările se fac de obicei la finalul lunii, nu la început”.