Violeta Alexandru a afirmat că măsurile de susţinere a persoanelor afectate de pandemia de coronavirus nu vor fi întrerupte, arătând că „măsura şomajului tehnic a fost utilă, eficientă, livrată la timp şi accesată foarte simplu!”.

„Diferenţa dintre acest guvern şi guvernul anterior este că noi avem rezultate şi avem rezultate într-o perioadă cu totul excepţională pentru care nimeni nu te-a pregătit să o gestionezi, dar pe care apreciez că am gestionat-o cât mai bine cu putinţă”, a afirmat Alexandru într-o conferinţă de presă susţinută la finalul unei întrevederi cu oamenii de afaceri din Botoşani.

Ce se întâmplă dacă revenim la starea de urgenţă

Violeta Alexandru a transmis că, în cazul în care România ar reveni la starea de urgenţă, Guvernului îi va fi „îngrozitor de greu” să finanţeze şomajul tehnic.

„Dacă se întâmplă, o să găsim soluţii. Preferabil ar fi să nu (să nu fie instituită starea de urgenţă n.r.), pentru că toate aceste contribuţii la buget înseamnă contribuţii ale noastre, ale tuturor celor care muncim.

A nu mai munci înseamnă mai puţine contribuţii, mai puţine resurse pentru plata serviciilor publice, a beneficiilor şi a drepturilor oamenilor”, a adăugat ministrul.

Beneficiu pentru cei aflați în șomaj tehnic

Salariaţii aflaţi în şomaj tehnic pot primi tichete de masă în cazul decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, însă rămâne la aprecierea angajatorului acordarea acestor categorii de drepturi, în funcţie de activitatea sa economică, potrivit unui proiect adoptat de plenul Senatului.

Proiectul, iniţiat de deputaţi PSD, independenţi, USR şi UDMR, are ca obiect de reglementare „acordarea tichetelor de masă salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, atât pe durata, cât şi ulterior acestora, prin instituirea unor derogări de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum şi de la dispoziţiile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare”, conform raportului de admitere dat în comisia de specialitate.

Propunerea legislativă privind acordarea tichetelor de masă salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă face parte din categoria legilor organice şi va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursă foto: INQUAM Octav Ganea