Jiang Lanyi, o tânără de 24 de ani din China, plănuise o călătorie de vis alături de logodnicul ei cu ocazia Sfântului Valentin, însă din cauza epidemiei de pneumonie virală, cei doi îndrăgostiți au fost nevoiţi să rămână la domiciliu, soartă pe care o împărtăşesc milioane de îndrăgostiţi anul acesta de Ziua Îndrăgostiţilor, relatează AFP, citată de agerpres.

Se pare că în locul călătoriei prin locuri emblematice din China, tânăra şi logodnicul ei ucrainean au rămas mai mult de două săptămâni în locuinţa părinţilor tinerei, fără să îndrăznească să iasă din casă

frica de contaminare cu Covid-19, a făcut ca marile restaurante, florăriile, hotelurile şi site-urile romantice din China să nu mai aibe încasări impresionante de Sfântul Valentin.

Nimeni nu mai cumpără flori

Pentru îndrăgostiţii din Beijing, concertul ”My Heart Will Go On” nu va mai avea loc, nici cina cu homar la 220 de euro. Aceste evenimente speciale de Sfântul Valentin au fost pur şi simplu anulate.

Anul acesta, ”nu va fi o zi diferită de oricare alta din perioada carantinei”, a remarcat Tyra Li, care trăieşte în capitală alături de iubitul ei.

După vizita pe care a făcut-o familiei cu prilejul Anului Nou Chinezesc, tânărul cuplu a ieşit o singură dată din apartament pentru a merge la cumpărături.

În ceea ce privește comenzile online, aceștia au renunțat și la ele de teamă că ar putea lua virusul de la vreunul dintre curieri.

“Nu vor fi flori anul acesta, în niciun caz. Îi va fi frică să le cumpere, iar mie îmi va fi teamă să le ating”, a spus ea.

O vânzătoare dintr-o florărie precizează pentru AFP că vânzările au scăzut la jumătate în comparaţie cu anul trecut, în parte întrucât clienţilor le e teamă de riscul de contaminare în momentul livrării comenzii.

Un alt magazin de flori din Beijing, Xian Hua Ge, estimează la aproape 70% scăderea cifrei de afaceri, dar o pune pe seama absenţei milioanelor de persoane care nu au revenit în capitală după vacanţa prelungită de Anul Nou Chinezesc.

De teama contaminării la bordul trenurilor şi avioanelor, numeroase persoane din provincie au ales să-şi prelungească sejurul în localităţile natale.

Nunțile au fost amânate

Pentru a evita răspândirea coronavirusului prin aglomerații sau petreceri, autorităţile au făcut un apel la logodnici să-şi amâne mariajul, o lovitură dură dată importantului sector economic al căsătoriilor.

Zhu He, de 25 de ani, plănuise să-şi ia certificatul de căsătorie în ziua de Sfântul Valentin, alături de viitorul soţ şi de părinţii ei.

Logodnicii au preferat să amâne însă evenimentul, părinţii viitoarei tinere mirese refuzând să-şi părăsească domiciliul, unde locuiesc alături de fiica lor.

Alte persoane sunt victimele unei îndelungi separări, precum Shaw Wan, de 28 de ani, al cărei iubit va rămâne în Taiwan pe durată nedeterminată în timp ce ea va călători la Beijing.

“Nu doresc să se întoarcă. Dacă se va contamina în avion?”, se întreabă ea.

Există însă şi consecinţe pozitive: Tyra Li mărturiseşte că se bucură de timpul petrecut împreună cu iubitul său la domiciliu. De obicei, cei doi tineri nu se întâlneau înainte de ora 22:00 în cursul săptămânii.