Dacă am fi avut de ales în ce să economisim în perioada iunie 2012-iunie 2013, probabil cele mai multe prognoze ale economiştilor ne-ar fi indicat dolarul. Numai că realitatea ne-a arătat că cine ar fi plasat banii în depozite în dolari ar fi scos după un an o sumă mai mică în echivalent lei, pentru că leul s-a întărit cu 3,4% faţă de dolar, iar dobânzile la dolari nu au depăşit 3%. Leul ar fi adus cele mai bune randamente, de 5,2% pe medie. Randamentele la lei au fost cu 7%-7,7% mai mari decât randamentele în echivalent lei la depozitele în dolari şi cu 2%-2,8% decât la depozitele în euro.

Ce facem însă de acum încolo? În ultimele două luni, dobânzile la depozitele în lei au coborât consistent, odată cu tăierea dobânzii-cheie de către BNR. Pentru perioada următoare, spaţiul pentru reducerea dobânzilor este redus, spune economiştul-şef al BCR, Eugen Sinca, astfel că ne putem aştepta la noi reduceri de până la jumătate de punct procentual (0,5%), apoi la o stabilizare a dobânzilor. Economiştii ING estimează noi minime pentru dobânzile interbancare Robor 3 luni, de 3,2% pe final de an, apoi de 3,6% pentru finele lui 2014. Astfel, ratele de dobândă pentru depozite vor continua probabil să înregistreze scăderi. „Dacă cele mai recente date indică o rată medie de 4,8% a depozitelor populaţiei constituite în iulie cu scadenţa mai mică de un an, acestea ar putea coborî către 4,2% către finalul anului, urcând uşor către 4,6% spre sfârşitul anului viitor“, spune Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România. Prin urmare, cei care mizează în prezent pe economisirea în lei e de preferat să aleagă depozitele pe 12 luni, pentru a evita eventualele reduceri de dobândă din perioada următoare.

La ce să ne aşteptăm de la euro şi dolar? „Dobânzile la euro şi dolar ar putea creşte spre finalul lui 2014 şi mai ales în 2015, când retragerea stimulilor monetari furnizati pieţei de FED (Banca centrală a SUA) şi BCE (Banca Centrală Europeană) vor conduce la restrângerea lichidităţii şi majorarea dobânzilor“, spune economistul-şef al BCR. La rândul său, Muscalu spune că, în ceea ce priveşte ratele dobândă din piaţa interbancară pentru dolarul american, prognoza ING presupune o relativă stabilitate până la finalul anului viitor, în jurul pragului de 0,3%, considerând că impactul începerii normalizării politicii monetare va fi redus în această perioadă. În piaţa monedei europene, ratele de dobândă ar putea să înregistreze o creştere foarte uşoară pe măsură ce se disipă impactul operaţiunilor de lichiditate excepţionale organizate de către BCE. Astfel, ING prognozează că ratele de dobândă la trei luni ale monedei europene ar putea să crească de la nivelul actual de 0,23% către 0,5% la finalul anului viitor.

Click pentru mărire

Dacă acestea sunt prognozele de dobândă, să vedem care sunt cele de curs. ING vede cursul euro la 4,40 lei la finele trimestrului III 2014, iar perechea euro/USD este prognozată la 1,20. Cei de la BCR estimează un curs al euro de 4,48 lei la finele lui T3 2014, iar perechea euro/USD, la 1,22.

Plasând banii în depozite pe 12 luni la finele lunii august 2013, conform
cursurilor de schimb estimate de analiştii ING şi BCR, reiese că dolarul va aduce cele mai bune randamente la finele perioadei în echivalent lei, de 10%-11,3%, de peste două ori mai mari decât randamentele la lei, de 4,5%-5,2%. Moneda euro pare a aduce cele mai slabe randamente peste 12 luni, de 1,7%-4%.
Trebuie ţinut cont că prezenţa în creştere a nerezidenţilor pe piaţa locală poate aduce variaţii semnificative ale cursului de schimb, spune Sinca. Potrivit lui, moneda de constituire a depozitului ar trebui să aibă la bază, pe lângă bonificaţia de dobândă, şi planurile concrete pentru viitor – cumpărarea unui apartament în lei sau valută, achiziţionarea unui pachet turistic, a unui autoturism sau, pur şi simplu, protejarea economiilor de inflaţie.