Un sfert din populaţia României lucrează în agricultură, potrivit Eurostat.

Cu toate acestea, în magazine şi pieţe găsim tot mai multe fructe, legume ori preparate din carne aduse din străinătate. Marii fermieri au explicaţii pentru această situaţie: lipsa unui ajutor din partea statului şi refuzul producătorilor mici de a asocia.

"Noi nu avem baza materială de depozitare aproape deloc. Nu reușesc mai mult de decembrie, ianuarie, hai să zic februarie să le țin. Mărul în școli a început să dea deja în martie, când măr pe piața românească nu mai este, ci e tot de import", spune Dan Corb, proprietarul unor livezi de meri din Bihor.

Specialiştii în economie au observat că majoritatea fermierilor lucrează suprafeţe mici, pentru consumul propriu. În Bihor, de exemplu, doar 5% dintre agricultorii care îşi depun dosarele pentru subvenţii la APIA deţin mai mult de cinci hectare.

Specialiștii vorbesc despre un refuz al micilor fermier în a se asocia şi despre lipsa investiţiilor.

Potrivit Eurostat, alte ţări în care o bună parte din populaţie lucrează în agricultură sunt Bulgaria, Grecia şi Polonia. În schimb, în Occident mai bine de 80% din totalul populației este angajată în servicii.