"Creşterea de preţ depinde de câte capacităţi de producţie se vor pune în funcţiune în anul 2012, câte capacităţi vor fi acreditate şi cât de multă energie se va produce. În orice caz, creşterea de preţ la energia electrică nu poate fi mai mare de două – trei procente în anul 2012", a precizat Lificiu, marţi, într-o conferinţă de presă la Braşov.

În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, el spune că se va face o analiză a costurilor, iar spre populaţie se va dirija un procent mai mare din producţia internă unde preţul este mai mic decât al gazelor din import, scrie Agerpres.

"Vom vedea, vom analiza costurile şi vom pune limite, pentru că, de exemplu, ei vin cu lucrări de reparaţii la conducte şi pun nişte preţuri foarte mari. Câştigă firmele din Franţa, Italia, după care angajează sub-antreprenori români care fac la un preţ foarte mic lucrarea şi merge. Şi atunci noi am căutat acele preţuri minimale cu care pot fi executate orice lucrări de modernizare. Le punem limită de preţ şi orice factură aduce operatorul respectiv va fi supusă limitării de preţ minimal. Jocul de factură între privat – privat poate aduce orice fel de costuri şi noi nu putem permite aşa ceva. ANRE stăpâneşte bine fenomenul şi aţi văzut că este stabilitate", a explicat Petru Lificiu.

El a adăugat că România este o ţară cu posibilităţi de investiţii mari în domeniul energiei regenerabile şi crede că va fi un număr mare de investitori care vor veni în România în anii următori să investească multe miliarde de euro în energia curată.
Lificiu a fost prezent marţi la Braşov, cu prilejul celei de-a IV-a ediţii a Zilei Energiei, manifestare organizată de Camera de Comerţ şi Industrie şi SC Transfer de Tehnologie şi Management (TTM) din Braşov. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Frank Hajdinjak, a arătat, marţi, după întâlnirea cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, că preţurile la gaze şi electricitate ar trebui să crească cu două cifre, fiindcă cele actuale nu sunt sustenabile.

"Ne aşteptăm la creşteri de preţuri, deoarece preţurile actuale nu sunt sustenabile, în special în domeniul gazelor, dar şi la electricitate. Trebuie să ne aşteptăm la creşteri de două cifre", a spus Frank Hajdinjak, care este şi preşedintele Companiei EON România.

În discuţiile cu FMI, companiile membre ACUE au susţinut creşterea preţurilor în trimestrul IV 2011 şi trimestrul 1 2012.