Florin Cîțu a anunțat că a s-a ieşit pe pieţele internaţionale şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro, din care am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro. Potrivit ministrului de Finanțe, banii oferă posibilitatea finanţării cheltuielilor din buget fără să existe probleme.

„Referitor la împrumutul de 3,3 miliarde de euro de pe pieţele financiare, eu ţin minte că acum câteva săptămâni triada Tăriceanu-Ponta-Ciolacu ne acuza că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm e la superlativ, şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro. Din aceste 14 miliarde de euro, am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro, pentru că împrumutasem deja la începutul anului 3 miliarde de euro. Dacă vă uitaţi la media randamentelor la care ne-am împrumutat în 2020 pe piaţa internaţională veţi vedea că este o medie minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum. Tot în această perioadă, în aprilie şi mai, ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumuta Partidul Social Democrat anul trecut, în aceeaşi perioadă. Ceea ce am făcut cu acel împrumut ne arată foarte clar că suntem, astăzi, pe pieţele internaţionale văzuţi foarte bine. Există încredere foarte mare a investitorilor în acest Guvern, dacă interesul a fost atât de mare. A fost, de fapt, cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în această perioadă de criză şi au fost mai multe ţări care au emis obligaţiuni. Ştiu foarte multe ţări care încercau să atragă mai mulţi bani şi nu au reuşit. Această emisiune de obligaţiuni ne oferă nouă confortul ca în acest an să putem să finanţăm toate cheltuielile pe care le avem în buget fără să existe probleme în perioada următoare”, a punctat Cîţu.

Florin Cîțu a explicat că finanţarea unui deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără a cere ajutorul vreunei instituţii internaţionale, reprezintă o premieră pentru România.

„În ceea ce priveşte viitorul, bineînţeles că ne uităm în continuare la a ieşi pe pieţele internaţionale pentru a finanţa deficitul bugetar şi vreau să vă spun că ceea ce a reuşit acest Guvern, să finanţeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără să ceară ajutorul unei instituţii internaţionale, fără să fim într-un acord cu vreo instituţie internaţională, reprezintă o premieră pentru România şi pentru foarte multe ţări din lume. De aceea, trebuie apreciat faptul că acest Guvern reuşeşte, prin măsurile pe care le ia, să ofere încredere investitorilor că banii plasaţi în România sunt bani siguri”, a punctat Cîțu.