“Pe scurt, nicio gospodărie din România nu va rămâne neimpozitată. Veți fi obligați să vă numărați și să declarați toate găinile, porcii, vacile, oile, câinii, pisicile, televizoarele etc. (Scapa doar hamsterii). În plus, dacă aveți livezi sau podgorii vă costă extra”, a scris, pe o rețea de socializare senatorul PNL.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor Publice lucrează chiar în acest moment la detaliile tehnice ale impozitului pe gospodărie.

“Acest impozit urmărește lărgirea bazei de impozitare și identificarea și taxarea tuturor formelor de venit din România. Este nevoie disperată de bani. Introduc acest impozit pentru că nu au bani în buget nici măcar pentru acele creșteri salariale de maxim 4%”, mai spune Florin Cîțu.

Ce este impozitul pe gospodărie

Pe scurt, impozitul pe gospodărie este o formă de calcul a impozitului pe venit. Dacă, în prezent, fiecare persoană ce obţine venituri trebuie să plătească un impozit de 10% (impozitul pe venit), proiectul propune ca tot ceea ce câştigă membrii unei familii să se adune, iar suma totală să se impoziteze cu 10%. Va exista un plafon până la care venitul pe gospodărie va fi neimpozabil. Potrivit documentului oficial al Finanţelor, acest plafon ar fi determinat de numărul de membri ai gospodăriei. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj (P) egal cu numărul de membri plus un punct.

Impozitul pe gospodărie este o variantă pentru declararea şi comasarea tuturor veniturilor, astfel încât să se impoziteze şi să se plătească contribuţii pentru fiecare leu câştigat de toţi românii. Costurile pentru implementarea acestei măsuri sunt ridicate, iar mecanismul destul de complicat, în condiţiile în care sunt luate în calcul veniturile a mai multor persoane şi se scad mai multe cheltuieli pentru a determina baza impozabilă. De asemenea, ar fi nevoie de înregistrarea ca formă juridică a gospodăriei, la ANAF.

O inițiativă nouă, dar veche

 

Impozitul pe gospodărie s-a regăsit în primul program de guvernare al PSD, dar s-a renunţat la această idee în cel de-al doilea document. În iulie anul trecut, fostul premier Mihai Tudose afirma că Guvernul nu renunţă la intenţia introducerii impozitului pe gospodărie, însă aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare. El a spus că Guvernul nu renunţă la intenţia anunţată anterior, dar a evitat să dea un termen clar. „Cât de repede se poate, dar nu forţând. Un an, doi sau trei, dar asta este o ţintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o ţară normală, civilizată. Pe lângă partea de stat, care ţine de Guvern, va trebui să lucrăm şi la acceptarea acestui sistem de către populaţie şi că acesta este un bine pentru cetăţeni“, a afirmat şeful Guvernului. 

La puțin timp după demisia lui Tudose, intenția Coaliției PSD-ALDE referitoare la impozitul pe gospodărie a fost repusă la tapet. Înainte ca Guvernul Dăncilă să se instaleze la Palatul Victoria, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunța că Ministerul de Finanţe urmează să demareze operaţionalizarea impozitului pe venitul global şi că acest lucru presupune o logistică necesară, stabilirea unor proceduri.

„Nu există din partea ministerului un termen pe care să-l fi avansat. (…) Nu este un impozit nou. De altfel, filosofia pe care este construit programul economic este să nu introducem niciun fel de impozite sau taxe noi în 2018, din contră, încercăm să simplificăm actualele sisteme de taxe şi impozite şi să le reducem ca număr”, a spus liderul ALDE.

Chiar și actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, era deschis pentru această idee la momentul desemnării în funcție. De altfel, acesta a susținut în primăvara anului trecut inițiativa Finanțelor de a introduce impozitul pe gospodărie. Mai exact, în luna mai 2017, pe când era președintele Comisiei de buget Finanțe, Teodorovici spunea că “trebuie să vedem ce mecanism a gândit Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte cei 35.000 de consultanţi fiscali la care vor fi arondaţi contribuabilii. Trebuie să vedem câţi astfel de consultanţi vor fi necesari, din ce vor fi plătiţi, care sunt condiţiile de recrutare a acestora. Toate aceste elemente trebuie să fie foarte clar descris şi să se regăsească pe masa ministrului de Finanţe. După aceea să se stabilească foarte clar cine va face comunicarea astfel încât populaţia să înţeleagă şi să creadă că este un mecanism mult mai util şi facil pentru contribuabili”.

La finalul lunii decembrie, Liviu Dragnea spunea la Antena 3, că speră ca această nouă taxă să se aplice din 2019: „Impozitul pe gospodărie trebuie să fie implementat în acest mandat“. Deocamdată, im pozitul pe gospodărie (impozitul anual pe veniturile globale dintr-o gospodărie) nu are o formă finală şi nu este stabilită nici data de la care ar urma să intre în vigoare.