Impozitul pe clădiri se va calcula diferit din 2025. Camera Deputaților a dat undă verde

În cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vine cu schimbări la Codul Fiscal. Acest proiect de lege prevede un nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri în baza grilei notariale. Legea urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Același proiect de lege mai arată că suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne la fel în continuare, așa cum prevede Ordonanța Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, arată același proiect de lege.

În ceea ce privește impozitul pe dividende, acesta este declarat și plătit până la data de 25 a fiecărei luni, de către bugetul de stat.

Plafonul neimpozabil pentru jocurile de noroc rămâne același

Comisia de buget a Camerei a admis un amendament la această propunerea legislativă cu privire la plafonul neimpozabil pentru jocurile de noroc, însă acesta a fost respins de plenul forului legislativ.

Acest amendament spunea ca plafonul neimpozabil să fie de 1.000 de lei, în loc de 66.750 de lei cât este în prezent.

„Împozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”, este amendamentul respins de către plen.

Așadar, plafonul neimpozabil pentru jocurile de noroc rămâne cel menționat anterior.

Amintim că proiectul de lege a fost adoptat de către Senat pe data de 12 octombrie, acesta fiind primul for sesizat, iar Camera Deputaților este for decizional. Drept urmare, lega merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Codul Fiscal va suferi și modificări care vor intra în vigoare de anul viitor

Din păcate, românii cu venituri din PFA și SRL trebuie să se pregătească pentru anul viitor deoarece în 2023 vor exista noi modificări ale Codului Fiscal, iar acestea nu sunt deloc în sprijinul oamenilor.

Vor fi adăugate atât taxe noi, dar vor fi implementate și noi plafoane pentru plata contribuțiilor. Astfel, experții în domeniu spun că românii care doresc să aibă microîntreprinderi anul viitor trebuie ca, până la finalul acestui an, să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă, în timp ce veniturile nu trebuie să depășească suma de 500.000 de euro.