Plata impozitelor seamana tot mai mult cu mersul pe sarma. Fara plasa. Ori de cate ori pare sa se schimbe ceva, noile reglementari ridica tot atatea semne de intrebare. Aproximativ 200 de mii de firme intra in trimestrul IV (din luna octombrie) fara sa isi poata incheia situatia contabila din trimestrul anterior. Ordonanta privind microintreprinderile, nr. 24/2001, a intrat in vigoare la 1 septembrie a.c, dar cum anume se aplica, nimeni nu poate ghici. Un ordin al ministrului finantelor ar fi trebuit sa faca lumina, dar a intarziat sa apara. Cum anume se va tine seama de conditii? Cum se va proceda cu luna septembrie, care intra pe noul sistem? Cine va fi cu adevarat obligat sa plateasca noul impozit?
In fata semnelor de intrebare, oficialii din Ministerul Finantelor se multumesc sa raspunda: „Ceea ce nu este interzis este permis!”. Daca ar fi sa dam crezare acestei teorii, ar insemna ca putem jongla cu prevederile astfel incat sa aplicam acel impozit care ne convine. Ceea ce, la prima vedere, nu ar suna rau deloc. Dar cine are, de fapt, privilegiul sa se joace cu impozitele, in afara de fisc si de apropiatii sai? Sa luam un exemplu: o firma a avut anul trecut mai putin de noua angajati si o cifra de afaceri sub echivalentul a 100 de mii de euro. Acestea sunt cele doua conditii care ar trebui sa impuna noul impozit, de 1,5%. Chiar il impun? Conform Ordonantei nr. 24/2001, firma in cauza ar trebui sa se autoconsidere microintreprindere si sa plateasca 1,5% la cifra de afaceri, in loc de clasicul impozit pe profit – 25% la diferenta dintre cheltuieli si venituri.
Impozitul va avantaja fiscul
Pentru a aplica intr-adevar noua cota, firma va trebui sa detina dovada de la camera de munca, in ceea ce priveste numarul de angajati. Si daca nu o obtine? Mai ales ca sunt unii care nu vor fi avantajati de noul sistem. „Desi prevederile ordonantei apar ca favorabile pentru multe dintre firmele mici, in anumite situatii pot crea un regim de impozitare mai dezavantajos pentru agentii economici. Ce se intampla, de exemplu, cu companiile care comercializeaza produse si care, practic, traiesc dintr-un adaos de cateva procente?
Aceste categorii de mici afaceri nu vor avea nici un avantaj de pe urma acestei legi. Si atunci se pune intrebarea: „este obligatoriu sa aplici impozitul de 1,5% la venituri?”, ridica problema obligativitatii Mihaela Mitroi, director taxe PricewaterhouseCoopers. Din textul ordonantei se intelege ca aplicarea acestui regim de impozitare este practic conditionata de rezultatele fiscale ale anului precedent, dar si de obtinerea unei dovezi referitoare la numarul de angajati eliberata de catre directiile de munca si solidaritate sociala.
„Ce se intampla insa daca o companie nu obtine aceasta dovada? S-ar putea considera ca prin inexistenta dovezii de la directia de resort, microintreprinderile pot sa aplice regimul de impozitare pe profit, cel prevazut de Ordonanta nr. 70/1994?”, se mai intreaba reprezentanta PricewaterhouseCoopers. Daca avem in vedere faptul ca toate aceste masuri au tintit incurajarea microintreprinderilor, ar trebui sa credem ca fiecare va aplica impozitul mai avantajos. Daca avem insa in vedere asteptarile Ministerului Finantelor de la acest impozit – subliniem, un plus de venituri la buget – este evident ca asa ceva nu va fi posibil.
Pe de alta parte, conform prevederilor ordonantei, fiscul nu ar trebui sa deranjeze microintrepriderile decat o data la doi ani. Corect. Numai ca declaratiile de impozit trebuie depuse in termen, altfel penalizarile vor curge de la sine. Cu alte cuvinte, fiscul va scoate bani de la intreprinzatori chiar si fara control.     

Clarificari ce se asteapta prin norme
Conditii mai clare in privinta obligativitatii aplicarii noului impozit.
Precizari cu privire la regimul cheltuielilor nedeductibile – va fi permisa inregistrarea in contabilitate a oricarui tip de cheltuieli, fara sa mareasca impozitul datorat, chiar daca acestea nu au nimic de a face cu obiectul de activitate al firmei?
De exemplu, va fi permisa achizitionarea unei biciclete de o firma care produce nasturi, fara sa fie afectat impozitul? (In mod normal, o investitie care nu este realizata pentru desfasurarea activitatii este considerata nedeductibila si mareste venitul impozabil).