Impozite mai mari pentru salariile de peste 5.000 de lei

Impozite mai mari! Guvernul României are în vedere impozitarea cu 30% a salariilor care trec de 5.000 de lei. Sindicaliștii au spus că acestă măsură ar putea intra în vigoare din 2025.

Pe fond, profesorii de economie Tănase Stamule și Cristian Păun au comentat situație, la fel și analistul economic Adrian Negrescu.

Tănase Stamule a declarat că această măsură ar afecta majoritatea firmelor, care ar fi nevoite să plătească impozite suplimentare, în timp ce salariații nu ar beneficia de creșteri semnificative ale salariilor lor nete.

„Ieri, într-un mesaj politic legat de scăderea taxelor pentru salariile mici, premierul a anunțat indirect impozitarea progresivă. Orice student din anul 1 știe că atunci când renunți la o serie de taxe trebuie să introduci altele, mai ales într-o perioada cu deficit mare ca cea din prezent. În ochii socialiștilor, toți cei ce au salarii peste 5000 de lei sunt bogați și trebuie să plătească mai mult impozit pe venit. Creierele neocomuniste de la Palatul Victoria doresc să ia 30% impozit pe profit începand cu 2025 de la cei cu salarii peste 5000 de lei. Iar firmele, în loc să urce cu 20% salariile nete ale românilor vor fi nevoite să platească impozite suplimentare”, a scris Stamule, pe pagina sa de Facebook.

Impozite cu impact negativ

Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Științe Economice București, a subliniat impactul major pe care această propunere îl va avea asupra salariaților cu venituri mai mari. Calculul său arată că, în final, aceștia ar putea fi impozitați cu până la 85%, dacă se adaugă și alte taxe, cum ar fi TVA-ul.

„Adică, să tripleze impozitul pe venitul salarial de la 10% la 30% pentru „bogătani”. Asta face ca un salariu de „bogătan” să ajungă să fie impozitat cu 25% + 10% + 30% + 2,75%. Vreo 65%. Dacă aplicăm și TVA la ce rămâne, vreo 20%, aflăm că statul vrea „să ardă” fiscal buzunarul „bogătanilor” cu… 85%!”, a scris Cristian Păun, profesor de economie, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul de salarizare din România va fi dat peste cap

Analistul economic Adrian Negrescu a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea aplicării acestei măsuri. El a spus că ar bulversa sistemul de salarizare din România. În plus, a subliniat că, în prezent, aproape 60% din veniturile obținute de cetățeni se duc către stat prin diverse:

  • taxe
  • impozite

O majorare ar putea avea consecințe semnificative asupra nivelului de trai.

De asemenea, s-a atras atenția asupra faptului că această măsură ar putea duce la înghețarea creșterii salariale în perioada 2025-2026, deoarece majoritatea valorii adăugate din această perioadă ar urma să fie direcționată către guvern sub forma impozitului progresiv.

„Nu cred că o să reușească acest lucru. Pur și simplu e o versiune de sertar din seria măsurilor prin care încearcă să aducă mai rapid și simplu bani la buget, dar nu va fi o măsură care va fi pusă în practică, pentru că ar însemna practic să afecteze veniturile. Pentru că dacă va fi supra-impozitare inclusiv pe forța de muncă asta se va traduce într-o scădere a salariilor oamenilor. Nici firmele nu prea mai au de unde să asigure până la urmă urmei aceste taxe din ce în ce mai mari.

Să nu uităm, săptămâna trecută ne vorbea premierul Ciolacu că trebuie să reducem taxele pe muncă, în condițiile în care în perspectiva următorilor 10 ani și în concordanță cu noua lege a pensiilor, noi dacă nu creăm 1 milion de locuri de muncă, această lege nu este sustenabilă, adică nu este finanțabilă la nivelul la care arată în momentul de față”, a explicat analistul economic, pentru DCNews.

Impozitul trebuie să fie plătit de toți oamenii

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că împreună cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, va propune noi măsuri legislative pentru a intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul a subliniat importanța respectării obligațiilor fiscale de către toți cetățenii. De altfel, a anunțat intenția de a elabora o legislație riguroasă pentru a combate eficient această problemă.

Ciolacu a atras atenția că este momentul ca toți contribuabilii să-și îndeplinească responsabilitățile fiscale și să plătească impozitele datorate statului. În cazul unei lipse de cooperare, premierul a amenințat cu introducerea unei legislații foarte bine structurate și aplicabile pentru a asigura conformitatea.