Impozitarea pensiilor. Liberalii propun ca pensiile sub 3.000 de lei să fie scutite de impozitul pe venit de 10%. În prezent, doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de această scutire. Însă, din cauza indexării cu 13,5%, tot mai mulți pensionari au depășit acest prag și au devenit eligibili pentru plata impozitului.

Modificările aduse de noul Cod fiscal vizează pensionarii din România, impunând ajustări în privința impozitării unor pensii. Noul mecanism de impozitare al pensiilor a fost recent publicat de Casa Națională de Pensii Publice.

Impozitarea pensiilor începe pentru pensionarii care încasează peste 2.000 de lei

Impozitarea pensiilor în România începe pentru acei beneficiari cu o pensie care depășește suma de 2.000 de lei. Astfel, cei cu pensii sub acest prag nu vor fi supuși impozitului.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, se va aplica un impozit pe venit în funcție de suma totală a pensiei. În plus, CNPP a prezentat detalii privind modul de calcul al impozitului pentru pensiile de serviciu, subliniind că venitul mediu net utilizat în acest calcul este de 4.426 de lei.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei”, a transmis CNPP.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat:

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”.

simona bucura oprescu
Ministrul Muncii; Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Cum se vor impozita pensiile?

Potrivit Guvernului, pensionarii care beneficiază de pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi supuși unui impozit de 10%. Această schemă de impozitare este prezentată în detaliu:

  1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.
  2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:
  • un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Aceste reguli de impozitare fac parte dintr-un efort mai amplu de ajustare a sistemului de pensii. Aceasta include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, utilizând o nouă formulă de calcul. Va ține cont de valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioadelor asimilate și necontributive.