România va renunța la sistemul unic de impozitare sau va trece la unul progresiv?

Prim-ministrul a spus, așadar, că România trebuie să aleagă între un sistem unic de impozitare sau trecerea la unul progresiv. Când a spus acest lucru, șeful Executivului s-a referit, în ansamblu, la clasa politică, mediul de afaceri, sistemul bugetar, dar și la sindicate. Potrivit lui, sistemul unic există, oricum, doar „pe hârtie”.

Marcel Ciolacu a ajuns la această concluzie după întâlnirea cu un fermier din Baia Mare.

„Mă gândesc foarte bine să ţin un echilibru macroeconomic în România, mi-am asumat acest lucru ca şi prim-ministru. Dacă vrem să distrugem tot ce a construit domnul Lazăr (fermierul cu care s-a întâlnit – n.red.) atunci hotărâm cu toţii că nu mai plătim niciun impozit, dăm numai subvenţii şi am terminat.

Dar nu mărim, cumva, impozitarea celor care au venituri excepţionale. Asta înseamnă reformă fiscală, cu adevărat.

Când facem reforma fiscală, ea trebuie să fie dezbătută public, şi cu patronatele şi cu sindicatele şi cu sistemul bugetar, cu toată lumea”, a declarat premierul României la Baia Mare.

„Dacă venim în acest moment şi luăm măsuri numai pentru sistemul bugetar, domnul Lazăr nu o să mai mă primească în curtea asta, fiindcă la un moment dat exagerăm, picăm dintr-o zonă în alta”, a adăugat acesta.

Marcel Ciolacu dorește să păstreze echilibrul macroeconomic

Șeful Guvernului a spus că dorește să păstreze echilibrul macroeconomic.

„Lăsaţi-mă, exact cum am făcut în 6 luni, anul trecut, şi am reuşit să ţin un echilibru macroeconomic, să-l ţin în continuare. Asta nu înseamnă că nu am nevoie de informaţie şi nu voi cere la fiecare ministru să îmi detalieze variantele şi în momentul în care trebuie să punem în aplicare o soluţie, să o luăm pe cea corectă, dar trebuie să ne hotărâm odată ce dorim.

Dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există, impozitarea unică, sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepţie? Dacă ne hotărâm să avem un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, cu alte cuvinte fără excepţii fiscale, cum este în toată Europa sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate ţările dezvoltate din lume?”, a spus el.

Premierul a mai subliniat decizia trebuie luată în urma dezbaterii cu mediul de afaceri, cu sindicatele și cu sistemul bugetar.

„Trebuie să hotărâm împreună acest lucru, nu trebuie să hotărască nici un partid politic, nici un guvern anume.

Acest lucru trebuie dezbătut, frumos, transparent, cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicatele, cu toată lumea la masă, dacă vrem să aducem o normalitate promisă cândva de unii, în România”, a explicat șeful Executivului.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Facebook

Se vor impozita sau nu pensiile?

Tot la Baia Mare, Marcel Ciolacu a abordat necesitatea unei dezbateri publice cu privire la reforma fiscală în țară. Întrebat despre impozitarea pensiilor, Ciolacu a evidențiat importanța stabilirii unui echilibru. De asemenea, a menționat că este esențial să se decidă asupra sistemului de impozitare: unic sau progresiv.

Șeful Guvernului a precizat că a solicitat ministrului Muncii să analizeze în perioada următoare raportarea cu coșul zilnic în funcție de venituri, în scopul evaluării impactului. În discursul său, el și-a exprimat preocuparea pentru menținerea unui echilibru macroeconomic în România, subliniind că își asumă această responsabilitate în calitate de prim-ministru.

Când a fost vorba de posibila comasare a alegerilor, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că acest aspect nu se situează în topul priorităților românilor. În schimb, el a menționat că subiectul nivelului de trai este cel mai frecvent abordat în discuțiile pe care le are cu cetățenii.

Acesta a specificat că nu a fost abordat de nimeni pe stradă în legătură cu comasarea alegerilor. Însă întrebările recurente din partea publicului vizează în mod constant starea nivelului de trai, a adăugat el. Mai multe puteți citi aici.