Importurile de gaze au urcat de la 30.000 de MWh pe zi la 110.000 de MWh pe zi, cu 96.000 de MWh marţi, 9 octombrie, Potrivit datelor Transgaz  din perioada 4 -8 octombrie. În 4 octombrie, încă erau 20 de grade, temperatură maximă, media pe ţară. În 8 octombrie, temperatura a coborât la 12 grade. În patru zile şi cu opt grade în minus, importurile au urcat cu 200%. Situaţia ar putea continua, pentru că ruşii continuă să găsească clienţi – firme în piaţă. Aceasta pentru că vând la un preţ în jurul a 60 de lei/MWh(aproximativ 160 de dolari/1.000 mc – n.r.), potrivit declaraţiilor făcute recent de către preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, în timp ce Romgaz nu poate vinde sub 72 de lei/MWh, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este nivelul la care este impozitat de stat. În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obținute de producătorii și furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieței, 60% pe venitul suplimentar din liberalizare, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preț de 72 de lei pe MWh chiar dacă ei vând la un preț mai mic. Prin urmare, Romgaz se vede aproape scoasă de pe piaţa consumatorilor industriali, care contează în proporţie de 75% în totalul naţional şi unde sunt cei mai mulţi bani.

“Furnizorii s-au orientat către preţul cel mai mic, forţând producătorii interni fie să scadă preţul, fie să reducă producţia. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când preţul de import al gazelor naturale scade sub preţul curent al gazelor domestice. Desigur, noi trebuie să ţinem seama şi de componenta strategică privind siguranţa în aprovizionare”, spune, pentru Capital, preşedintele ANRE.

Pentru piaţă, creşterea exponenţială a importurilor din ultimele zile a fost un adevărat şoc. Orientarea furnizorilor către gazele ruseşti este o tendinţă de câteva luni, dar semnalul dat în aceste zile cu temperaturi relativ scăzute este de natură să îngrijoreze producătorii locali la iarnă.

Atac direct la Romgaz

"Prețurile pe piață sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi şi la 60 de lei. Petrom îşi permite să vândă la prețurile de piață, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în fața Curții de Conturi de ce a vândut sub prețul de referință. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-şi vândă gazele și a fost nevoită să scadă producția de gaze cu un procent semnificativ(în piaţă se vorbeşte de o scădere cu până la 50% – n.r.), cu consecințe asupra rezultatelor companiei", au susținut sursele din piaţă citate. Potrivit acestora, problema Romgaz a fost adusă, în repetate rânduri, la cunoştinţa autorităţilor, cerându-se sprijinul lor pentru eliminarea impozitului sumplimentar care face ca firma să nu fie competitivă în piaţă. Până acum, niciun răspuns, deşi Romgaz este una din companiile strategice ale statului român.

Până una-alta, Romgaz rămâne cu livrările pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, împreună cu Petrom. La iarnă, dacă temperaturile vor fi deosebit de scăzute, Romgaz ar putea recupera piaţă, ca şi Petrom, pentru că cererea mare ar face ca ruşii să nu poată acoperi decât parţial necesarul, aşa că firmele româneşti ar putea vinde cantităţi importante de gaze, chiar şi la preţurile mai mari pe care le practică.

Furnizorii s-au orientat către preţul cel mai mic, forţând producătorii interni fie să scadă preţul, fie să reducă producţia. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când preţul de import al gazelor naturale scade sub preţul curent al gazelor domestice, Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE.

În prezent însă, Romgaz vede cum poziţia de piaţă i se erodează încontinuu. De altfel, acest lucru se vede şi în rezultatele financiare. În primul semestru al acestui an, Romgaz a realizat un profit net de 615,3 milioane de lei, în scădere cu 19,74% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifa de afaceri a scăzut şi ea cu 17%, până la 1,8 miliarde de lei.

Romgaz este cea mai mare companie aflată în proprietatea statului roman. Produce jumătate din gazele României, cealaltă jumătate fiind a Petrom. De asemenea, aproape toată capacitatea României de stocare gaze în depozite subterane pentru sezonul rece îi revine companiei din Mediaş, care deţine o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, dintr-un total de circa 3,2 miliarde la nivel naţional.

România consumă anual circa 12 miliarde de metri cubi de gaze, din care doar 3 miliarde de metri cubi revin casnicilor. În 2008, consumul era de 18 miliarde de metri cubi, din care 30% reprezenta import. Din 2010 şi până anul trecut, importurile au fost nesemnificative, însă odată cu scăderea puternică a preţului internaţional al gazului, iată că ruşii recâştigă rapid terenul pierdut în România.

Importurile de gaz rusesc se fac prin două firme agreate de Gazprom. Una este WIEE, sută la sută deţinută de GAZPROM, şi Conef, o firmă deţinută de patronul Alro Slatina, Vitaly Machitsky.

Urmează o iarnă grea

Iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimul secol, avertizează specialiștii europeni, potrivit mesastuces.net. Meteorologii atrag atenția că mase de aer arctic vor ajunge dasupra Europei, iar soarele va fi văzut rareori în timpul iernii care urmează.

Meteorologul german Dominik Jung este unul dintre cei care susțin că vom avea o iarnă neobișnuit de rece. El precizează că simte fiori reci doat atunci când privește hărțile transmise de Serviciul Național de Meteorologie.

Jung precizează că cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie și februarie, iar luna martie nu va fi deloc una de primăvară. Astfel, susține meteorologul, europenii vor trebui să aștepte luna aprilie pentru a se bucura de soare.

Previziunile specialisului german sunt susţinute și de meteorologul Joe Bastardi de la serviciul AccuWeather.

Acesta arată că venirea iernii va fi marcată de deplasarea înspre Europa a unor mase de aer arctic. În plus, scăderea activității solare va contribui la scăderea temperaturilor în perioada care urmează. Meteorologii români estimează, pentru umătoarele trei luni calendaristice, o vreme în general normală pentru această perioadă, în timp ce cantitățile de precipitații se vor situa peste normele multianuale în majoritatea regiunilor, cu excepția zonelor sudice și sud-estice, unde se va înregistra un deficit, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie 2016, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).