Un singur lucru nu se stie inca: cine, cand si cu ce bani se va apuca de treaba. La prima vedere s-ar parea ca este timp berechet pentru construirea celor 134 de kilometri de autostrada. Daca facem un calcul aflam ca in ipoteza in care lucrarile s-ar incepe astazi si nu ar inceta nici o zi (fie Paste, Craciun, Revelion, arsita cumplita sau ger crancen), drumul ar fi gata in primavara lui 2007 numai daca in fiecare minut s-ar avansa cu 13 cm. Asta in conditiile in care s-ar lucra cate 12 ore pe zi. Pana in prezent, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu a semnat nici un contract pentru construirea vreunuia din cele patru tronsoane ale autostrazii proiectate. Deocamdata, singura companie care s-a implicat in ceea ce ar putea fi viitoarea autostrada este Strabag (Austria), care pare atrasa de ideea finantarii si executarii tronsonului Bucuresti – Ploiesti (62,5 km). Pentru tronsonul Comarnic – Predeal (45 km) exista posibilitatea angajarii firmei franceze Vinci (care ar fi facut o oferta de principiu), iar de portiunea Predeal – Brasov (26,5 km) s-a aratat interesata o firma israeliana, Ashtrom – Roichman. Tronsonul Ploiesti – Comarnic (36 km) va ramane asa cum este acum.

Cosmarul saptamanii

A omorat deja un om si a bagat in spital, la terapie intensiva, alti doi; nimeni nu stie cum arata si poate trece usor neobservat. Este un motiv de ingrijorare pentru turistii aflati pe litoral, este un cosmar pentru noul minstru (si) al turismului, Miron Mitrea. Este, probabil, un paianjen. Dupa mizeria descoperita prin restaurante si hoteluri, dupa scandalurile taberelor oribile, dupa capcanele organizate in parcurile de distractii, dupa atacul algelor, o alta pacoste a cazut pe capul celor care incearca sa faca turism la tarmul Marii Negre. Deocamdata, medicii constanteni care au cercetat cele trei cazuri banuiesc ca respectivele persoane au fost intepate de un paianjen, dar nu au putut spune nimic despre specia din care face parte.

Aranjamentul saptamanii

Executivul a hotarat ca Ministerul Finantelor sa garanteze imprumuturi externe in valoare de pana la 330 milioane dolari pentru achizitionarea resurselor energetice necesare in iarna dinaintea alegerilor locale si generale. Termoelectrica va putea contracta credite cu garantia statului in valoare de cel mult 40 milioane de dolari, pentru importuri de pacura si gaze. Filiala Electrocentrale Bucuresti are rezervata portia cea mai mare din garantia totala a statului, 160 milioane dolari. Restul sumei, 130 milioane de dolari, va fi impartita de societatile de gaze naturale: Romgaz Medias (62 milioane), Distrigaz Sud (40 milioane) si Distrigaz Nord (28 milioane). Romgaz a ajuns la o intelegere cu un consortiu de banci condus de Bank Austria Creditanstalt pentru un imprumut in valoare de 60 milioane de dolari destinat importului a un miliard de metri cubi de gaz, din care 750 milioane vor fi stocati in depozitele subterane.

Raportul saptamanii

Un raport al Autoritatii Nationale de Control arata ca mai mult de jumatate din firmele calcate de Garda Financiara nu respecta legislatia privind eliberarea de bonuri fiscale sau facturi fiscale pentru produsele vandute. Intre 14 iulie si 5 august comisarii garzii au luat la puricat 9.275 de societati comerciale si au descoperit ca 4.742 dintre acestea au incalcat legea la capitolul mentionat mai sus. Desi este limpede ca evaziunea fiscala incepe in momentul in care nu se mai elibereaza factura pentru marfa vanduta, doar 350 de firme au fost inchise, restul fiind penalizate cu amenzi penibile, in medie sase milioane de lei pentru fiecare societate gasita in culpa.

Surpriza saptamanii

Peste 3.500 de profesori si absolventi de invatamant superior din promotia 2003 au obtinut note sub cinci la concursul pentru ocuparea locurilor libere in invatamant. Surprinzator este ca printre cei picati la testare se afla si 29 de profesori cu gradul didactic unu. Potrivit conducerii Ministerului Educatiei, nota cinci ar fi fost asigurata daca dascalii (??) ar fi tratat corect macar subiectele legate de materia predata la clasa si de metodologia predarii. Numarul cadrelor didactice care nu au reusit sa treaca testul depaseste 5% din cei peste 63.000 de profesori care s-au prezentat la concurs.