În perioada comunismului, cazinourile au fost închise și jocurile au devenit ilegale. Multe dintre clădirile confiscate au devenit case de copii, azile de bătrâni, spitale sau centre medicale. Au fost neglijate și multe dintre acestea stau astăzi să cadă.

După revoluția din 1989, România își deschide larg porțile pentru jocuri precum LOTO, Bingo, cazinouri și pariuri sportive. După 1996, au apărut și cazinourile online, cu mult mai multe jocuri, iar bariera socială a dispărut. Practic, orice persoană adultă, care deține un gadget conectat la internet, poate accesa o platformă digitală de jocuri de cazinou.

Tehnologia a facilitat dezvoltarea industriei de gambling, eliminând barierele fizice și sociale. Au apărut tot mai multe jocuri și variante ale acestora, unele mai atractive ca altele. Industria a crescut, la fel și toate celelalte ramuri conexe.

Odată cu creșterea numărului de jucători, cazinourile au înregistrat rulaj tot mai mare financiar și, evident, venituri și profituri consistente. Conform legii din România, cazinourile, la fel ca multe alte firme, plătesc taxele și impozitele pe profit, dividente, cifră de afaceri etc.

Industria cazinourilor și gamblingului online generează direct zeci de mii de locuri de muncă: de la dealeri, manageri, administratori, contabili și până la agenți de pază, supraveghetori și multe altele. Totodată, sunt generate alte mii de locuri de muncă prin prisma serviciilor conexe, cum ar fi firmele de dezvoltare jocuri, firmele ce asigură securitatea, întreținerea, salubritatea, servicii de catering, firme de hosting, programatori și graficieni de site-uri etc. Pentru toți aceștia, statul încasează taxe și impozite pe salarii, care nu sunt tocmai mici.

La rândul lor, toți acești angajați cheltuiesc banii câștigați cu sudoarea muncii lor tot în România, ceea ce duce la creșterea consumului și astfel cresc și alte industrii, cum ar fi comerțul online, comerțul stradal, industria auto, producția pentru diferite produse de consum și multe altele. Totul este o evoluție în lanț. Economia locală și națională are de câștigat prin colectarea de taxe și impozite, TVA etc.

O țară precum România, care a legalizat și reglementat industria de jocuri de cazinou și jocuri de noroc, atrage anual mii de turiști străini care vin să-și încerce norocul la noi în țară. Mulți vin din țări, precum Israel, unde industria de gambling încă nu este la nivelul României. Anual, peste 5000 de israelieni călătoresc în țara noastră pentru a se distra în cazinouri.

Aceștia au nevoie de cazare, masă, se deplasează, se distrează, lasă bani în cazinouri, cheltuie pe tot felul de suveniruri etc. Iată cum gamblingul influențează turismul, care la rândul său impactează economia României. Este un câștig considerabil pentru bugetul de stat.

Cei mai norocoși dintre jucători pot câștiga poturi mari, iar conform legilor din țara noastră, aceștia vor fi nevoiți să plătească taxele și impozitele pe veniturile înregistrate din jocuri de cazinou. Încă un beneficiu pentru economia României.

Impactul industriei de gambling, dar și a celorlalte ramuri conexe ,asupra economiei este unul generos. Se estimează că această industrie contribuie cu 1% la PIB-ul României. Peste 1 miliard de EURO, din taxe și impozite ajung la bugetul de stat. Totodată, economiile locale câștigă și ele de pe urma consumului, turismului, a taxelor și impozitelor locale etc.

Cu siguranță, cifrele acestea au cresc, cresc și vor crește de la un an la altul pentru că a crescut și numărul jucătorilor, a crescut și numărul cazinourilor online, s-au dezvoltat și toate celelalte ramuri conexe, cum ar fi companiile producătoare de jocuri.

Nu există o limită a platformelor digitale, ceea ce înseamnă că acestea pot expune jucătorilor sute, poate chiar mii de variante de jocuri, ceea ce reprezintă o provocare uriașă pentru producătorii. Grație noilor tehnologii, experiențele oferite de cazinourile online sunt tot mai complexe și asemănătoare cu cele trăite în clasicele cazinouri stradale. S-au dezvoltat studiouri speciale pentru ca unele jocuri să poată fi practicate online cu dealeri live. Poker live, blackjack live, ruletă live, doar câteva dintre jocurile ce au avut nevoie de un număr mai mare de angajați, care într-un final impactează asupra economiei.

Oamenii au facilitatea de a accesa aceste platforme online de jocuri de cazinou chiar din confortul propriului lor cămin. Asta înseamnă că totul este la un click distanță, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la cel mai apropiat cazinou stradal. Nu mai trebuie să stea la cozi și să aștepte, nu mai sunt limitați la a practica doar un joc sau a sta la masă. Acum aceștia pot accesa simultan mai multe jocuri și își pot încerca norocul în diferite moduri.

ONJN, organul de control al industriei de gambling, emite licențe anual pentru noile cazinouri, iar acest lucru înseamnă alte taxe și impozite colectate la bugetul de stat. O licență poate costa 9000 EURO, plus toate celelalte reglementări pe care cazinourile online sunt obligate să le respecte.

Industria cazinourilor are un efect din ce în ce mai mare asupra economiei din România. Fie ca vorbim de offline sau online, este o piață care asigură mii de locuri de muncă, încurajează turismul, încurajează consumul și astfel cresc veniturile la buget. În România operează sute de operatori de jocuri de cazinouri online. Sunt sute de site-uri licențiate și milioane de jucători.

Ca o concluzie, credem că industria cazinourilor, offline și online, impactează puternic economia României. În același timp, ne bucură faptul că este un mediu sigur, reglementat, securizat, protejat, iar jucătorii se pot bucura în voie de această ramură a divertismentului. (P)