Conform unui studiu realizat de RealTime Imobiliare, exclusiv pentru Imopedia.ro, cele mai ieftine locuinţe sunt garsonierele din ansamblurile Planorama – 33.380 de euro (la care se adaugă TVA), Primăvara (Prelungirea Ghencea) – 49.161 de euro şi Răsărit de Soare (situat în apropierea Parcului Titan) – 56.359 de euro.

Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în zona de nord a Bucureştiului, unde apartamentele sunt acum cu 30% mai ieftine faţă de anul trecut. Mai exact, în zona menţionată, preţul pe metru pătrat construit a ajuns de la 2.400 de euro în 2008 la mai puţin de 1.700 de euro în aprilie 2009.

Conform cele mai mici preţuri pe metru pătrat construit sunt cele oferite de proiectele Cosmopolis, situat la intersecţia Şoselei Tunari cu Şoseaua de Centură a Capitalei – între 950 şi 1.050 de euro, şi Neopeninsula – 1.000 de euro.

Valoarea locuinţelor situate în Centru a scăzut în această perioadă cu 17 procente, ajungând la puţin sub 2.000 de euro/metru pătrat, în timp de garsonierele şi apartamentele din cartiere precum Militari, Pantelimon, Titan sau Drumul Taberei s-au ieftinit cu 18%, adică de la 1.226 de euro pe metru pătrat construit la 1.000 de euro.

„Nimeni nu se înghesuie să cumpere”

În ciuda acestor ieftiniri, casele rămân pe stoc, căci nimeni nu se înghesuie să cumpere. Potrivit analizei efectuate de RealTime Imobiliare, în 2009 a scăzut cu 40% numărul apartamentelor scoase la vânzare în Bucureşti, fapt ce a dus la situaţii în care dezvoltatorii s-au văzut nevoiţi să sisteze lucrările. Este cazul mai multor proiecte precum Cosmopolis, Pipera Citylights sau Neopeninsula.

Există şi destui dezvoltatori care au dus la bun sfârşit proiectele promise. În această categorie intră ansambluri precum Evocasa Selecta, Estia Residence sau City Air.

O şansă pentru deblocarea pieţei imobiliare o reprezintă programul „Prima Casă”, preţurile prezentate mai sus înscriindu-se în limita de 60.000 de euro pentru care guvernul acordă garanţie.

Probleme cu ipoteca

Pe de altă parte, unele locuinţe din ansamblurile rezidenţiale noi au o problemă, respectiv ipoteca de rang I, care a fost instituită de către băncile finanţatoare ale acestor proiecte. Pentru a intra în programul „Prima Casă” una dintre condiţii este ca imobilul să fie liber de sarcini.

Până în momentul de faţă nu s-a găsit încă o soluţie pentru această problemă, unele bănci „recomandând” clienţilor să se orienteze către apartamente vechi, altele analizând deocamdată diferite variante, printre care transformarea ipotecii de rang I în ipotecă de rang II şi, în acelaşi timp, instituirea unei noi ipoteci de rang I în favoarea statului român, cel care garantează împrumutul prin programul „Prima Casă” prin intermediul Fondului Naţional de Garantare pentru IMM.

SURSA: IMOPEDIA