La doar 31 de ani, Bogdan Cernescu a fost numit la cârma operaţiunilor companiei austriece Immorent în România. Acesta are la dispoziţie 500 de milioane de euro, pe care trebuie să le cheltuiască, împreună cu divizia Sparkassen Immobilien, pe achiziţii de proiecte sau dezvoltări imobiliare profitabile.

Noul manager al Immorent pare un tip calm, care-şi cumpăneşte bine răspunsurile, chiar şi atunci când subiectul îl pasionează. „Trebuie să recunosc că am fost impulsionat în carieră de evoluţia pieţei româneşti, iar tălpile pe care le-am primit le consider acum ca impulsuri şi nu ca piedici“, spune acesta. „Mai mult, am avut norocul să lucrez alături de oameni care mi-au împărtăşit din experienţa lor şi asta m-a ajutat mult“, îşi explică Cernescu ascensiunea.

A devenit managing director al Immorent după circa trei luni de negocieri pe marginea contractului iniţial. Înainte de a prelua conducerea filialei autohtone a Immorent, a fost director comercial al BRD Sogelease. A preluat funcţia, din mers, la începutul lunii iunie, înlocuindu-l pe Harald Trinkl, care se va ocupa de dezvoltarea activităţii de leasing a grupului la nivelul Europei Centrale si de Est. Austriecii de la Immorent acţionează pe piaţa autohtonă de leasing imobiliar şi de echipamente de mai bine de şapte ani, iniţial în sistem cross-border, apoi, direct, din 2004, prin intermediul subsidiarei locale. „Am ales Immorent pentru că am dorit să mă întorc pe partea corporate şi, în plus, în activitatea acestei companii există o doză importantă de servicii de consultanţă, direcţie care îmi convine“, spune Cernescu. Acesta va coordona, pe lângă serviciile de leasing, şi dezvoltarea de proiecte imobiliare, dar şi cooperarea cu divizia imobiliară a Immorent, Sparkassen Immobilien AG, prin care se vor aloca 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte.

Compania a achiziţionat cu circa şapte milioane de euro aproape zece hectare de teren în Jilava, în apropierea Capitalei. Aici se intenţionează construcţia unui centru comercial de 50 de milioane de euro. Deşi pe pieţele mature din Occident Sparkassen achiziţionează proiecte finalizate, conducerea grupului a decis ca în lipsa proiectelor de calitate de pe piaţa românească să acţioneze şi ca dezvoltator. În programul de dezvoltare al Immorent pentru viitorul apropiat este inclusă achiziţia de terenuri destinate dezvoltărilor imobiliare, în oraşele cu mai mult de 200.000 de locuitori. „Finanţările prin leasing au un termen de rambursare de circa 10-15 ani, dar, în cazul dezvoltării unui proiect, ciclul este mai scurt, iar banii se recuperează în patru-cinci ani“, afirmă Cernescu.

O piaţă de trei ori sub cea vestică

Activitatea de bază a companiei este reprezentată, cel puţin în prezent, de leasing, în special cel imobiliar. Finanţările sunt destinate companiilor, Immorent asigurând bani pentru orice tip de proiect, cu excepţia celor rezidenţiale. „Piaţa de leasing se dezvoltă diferit faţă de cea imobiliară. Ritmul este mai lent, mai aşezat. Contează foarte mult cum te defineşti şi ce oferi pe lângă produsul concret. Serviciile conexe au devenit extrem de importante pentru asigurarea unei relaţii bune cu beneficiarii“, explică Cernescu. Ponderea leasingului imobiliar la nivel european este de circa 15%, pe piaţa românească, însă, anul acesta, leasingul imobiliar va avea o pondere de 5%, potrivit reprezentanţilor Immorent. Firma prognozează o creştere a volumului de afaceri în România cu 150%, până la 70 milioane euro (55 milioane din leasing imobiliar şi 15 milioane din leasing de echipamente). „Finanţările acordate de noi, până în prezent, s-au îndreptat către proiectele industriale şi cele de birouri“, afirmă oficialul. Contractele companiei au valori între 100.000 şi zece milioane de euro, mare parte din clienţi fiind companii româneşti.

Autonomie asigurată cu specialişti locali

Noul manager nu intenţionează să declanşeze vreo revoluţie în firmă, ba din contră, susţine că planul stabilit iniţial va fi continuat. Activitatea Immorent este matricială în relaţia cu filialele. Practic, deşi se urmăreşte atingerea unei autonomii cât mai ridicate a acestora, deciziile fundamentale se iau la Viena.
„Când intră pe o piaţă, Immorent încearcă să pregătească specialişti pe plan local, pentru a putea asigura autonomia respectivei filiale. În România, se întâmplă acelaşi lucru. Momentan, pregătim această afacere mai ales pe noile sale direcţii, development şi project management“, declară oficialul Immorent. „Dacă mă întrebaţi acum cinci-şase ani care este îngredientul de bază pentru reuşită, aş fi răspuns fără să clipesc: performanţa cu orice preţ! Acum, aş spune mai degrabă echilibrul“, mai spune Cernescu, un constănţean pasionat de călătorii, căruia îi place să petreacă mult timp în mijlocul naturii. Banii câştigaţi şi-i transformă în acţiuni sau în depozite, dar mărturiseşte că dacă ar avea mai mulţi, s-ar putea gândi şi la investiţii imobiliare. 

Nouă ani de experienţă

• Bogdan Cernescu lucrează în sectorul serviciilor financiare de nouă ani. În 1999, a fost unul dintre primii angajaţi ai firmei de leasing Motoractive (achiziţionată ulterior de GE Capital). Ulterior, a fost numit relationship manager în cadrul băncii Ţiriac, unde a activat vreme de doi ani.

• la sfârşitul anului 2002, s-a mutat la BRD Sogelease în funcţia de adjunct al directorului comercial.

• în intervalul 2004-2005, Cernescu a fost consultant independent pentru o serie de companii cu activităţi în imobiliare.

• revine la BRD Sogelease pentru a prelua funcţia de director comercial, în august 2005. În această perioadă, activitatea firmei a crescut cu 40% anual.

• în luna iulie 2007, devine managing director al Immorent România, fiind responsabil cu implementarea noii strategii de dezvoltare a companiei.

Immorent – o istorie de 37 de ani

APARTENENŢĂ Immorent România aparţine grupului austriac Immorent Aktiengesellschaft, membru al Erste Bank. Compania este prezentă în România din 2004. Anul acesta, Immorent a achiziţionat S-Park, pentru o sumă cuprinsă între 70 şi 80 de milioane de euro,

OPERAŢIUNI De la înfiinţarea sa, în 1970, Immorent a finalizat peste 1.000 de proiecte imobiliare – spaţii industriale, rezidenţiale şi administrative. În 2006, valoarea afacerilor companiei a fost de peste două miliarde de euro.

EXTINDERE Din 1997 până în 2007, compania s-a extins şi pe pieţele din Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Italia, Bulgaria, România, Serbia, Muntenegru şi Ucraina.