Imaginile care dau fiori în lume. China construiește rapid 300 de silozuri pentru rachete balistice

CNN informează că Beijingul se concentrează pe dezvoltarea capacităților sale nucleare, potrivit noilor imagini din satelit. O organizație non-partizană de cercetări în domeniul securității numită Federația Oamenilor de Știință Americani spune că armata chineză a realizat „progrese semnificative” la facilitățile balistice din vestul țării.

FAS a difuzat un raport în care autorii Matt Korda și Hans M. Kristensen notau că „pentru China, este o acumulare” fără precedent de facilități nucleare într-o zonă situată în vestul țării. În document se mai arată că aceste câmpuri de silozuri pentru rachete sunt ”la ani de zile de momentul când vor fi complet operaționale” și „rămâne de văzut” cum le va înarma și opera China.

Primele dovezi au fost descoperite în vară

La finalul lunii iunie, în presa internațională se scria faptul că Beijingul a dezvoltat un câmp de silozuri balistice chinezești. Informația a provenit tot de la imagini surprinse de satelit. În luna iulie, FAS semnala amenajarea unui al doilea câmp de silozuri, în timp ce Comandamentul Strategic al SUA a postat pe Twitter un mesaj în acest sens.

„Pentru a doua oară în două luni, publicul a descoperit ceea ce noi am tot spus despre amenințarea crescândă cu care se confruntă lumea și vălul de secretizare care acoperă această amenințare”, era mesajul Comandamentului Strategic al SUA.

Amiralul Charles A. Richard, șeful Comandamentului Strategic american, declara în luna august că „suntem martorii unei breșe strategice a Chinei”.

„Creșterea explozivă și modernizarea forțelor nucleare și convenționale chineze poate fi descrisă drept uluitoare. Și, ca să fiu sincer, ‘uluitoare’ s-ar putea să nu fie un cuvânt suficient de potrivit”, a spus oficialul militar american.