Imaginile care au îngrozit toată Planeta. Tocmai s-a aflat ce face Vladimir Putin la capătul lumii

Imaginile respective arată că armata rusă a lucrat la reconstruirea și extinderea a numeroase facilități din Arctica în ultimii ani. Conform acestora, Moscova s-a angajat într-un efort continuu de extindere a capacităților sale în regiunea polară, precum transformarea pistelor sau lansarea anumitor resurse de supraveghere și apărare aeriană, transmite dailymail.co.uk

De asemenea, au fost observate și facilități de depozitare subterană iar experții se tem că vor fi folosite pentru torpila Poseidon 2M39, o dronă subacvatică ce conține focoase nucleare și poate fi lansată dintr-un submarin. Un videoclip cu submarinele respective poate fi vizualizat la finalul articolului.

Trei submarine nucleare au spart simultan gheața din Arctica

De asemenea, imagini din satelit transmise către CNN de firma de tehnologie spațială Maxar arată și prezența unor avioane militare, bombardiere și noi sisteme radar lângă Alaska.

„Există în mod categoric o provocare militară din partea rușilor în Arctica” iar „acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi”, a declarat un oficial guvernamental al SUA pentru CNN.

Oficialii americani se tem că Moscova ar putea utiliza aceste baze pentru a se impune în alte regiuni ale zonei Arctic e, chiar dacă ele se află pe teritoriu rusesc.

„Topirea este mai rapidă decât au anticipat oamenii de știință acum câțiva ani. Din punct de vedere al accesului fizic, va fi o transformare dramatică în următoarele devenii”, a subliniat oficialul guvernamental.

Nikolai Yevmeno, amiralul șef al marinei, a raportat către președintele rus Vladimir Putin că în exercițiu au fost testate trei submarine nucleare, care au spart simultan gheața din Arctica, în timp ce avioane de război zburau deasupra Polului Nord. Exercițiile au avut loc într-o insulă care face parte din arhipelagul Franz Josef Land, unde armata a construit recent o bază.

Astfel, Moscova a prioritizat fortificarea prezenței militare în regiunea Arctică, despre care se crede că deține aproximativ un sfert din rezervele nedescoperite de petrol și gaz ale Pământului. În continuare, imaginile din satelit arată și că Rusia lucrează la îmbunătățirea bazelor din Războiul Rece, cât și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, lângă orașul Murmansk.

Totodată, sursa menționată amintește că nu numai Rusia încearcă să-și fortifice prezența în zona respectivă. La acest efort participă și Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia, care doresc să-și impună jurisdicția în zona Arctică, în contextul în care topirea ghețarilor deschide noi oportunități de transport naval și exploatare de resurse.

Sursa foto: Dreamstime