”Nu l-aş încuraja să candideze. E prea devreme pentru Victor Ponta”, a declarat Iliescu, duminică. 
Acesta a subliniat că viitorul şef al statului trebuie să fie o persoană ”total diferită de actualul preşedinte”, o persoană care să respecte legea, fiind de părere că Victor Ponta ”pierde prin însuşirea limbajului băsescian”.
”Este prea devreme să desemnăm nominal care va fi preşedintele României. Sper totuşi să fie un om diferit de actualul preşedinte, care să respecte Constituţia, să îşi îndeplinească atribuţiile care îi revin prin lege, care să conlucreze cu instituţiile statului şi care să nu fie în război permanent cu toată lumea, (…) ceea ce Traian Băsescu nu face. (…) Tinerii politicieni trebuie să îşi însuşească aceste calităţi”, a menţionat preşedintele de onoare. 
În ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, Ion Iliescu a precizat că acesta ”şi-a torpilat singur şansele reale” la alegerile prezidenţiale din 2009. 
”Mircea Geoană a reuşit să îi torpileze şansele lui Adrian Năstase, spunând că nu avem nevoie de voturile PRM. Apoi, şi-a torpilat singur şansele reale pe care le-a avut la alegeri. (…) Eu sunt un om realist şi tolerant şi ştiu că nimeni nu e perfect, dar în momentul în care Mircea Geoană a preluat conducerea PSD, atunci partidul a pierdut, nu eu, iar el nu a câştigat nimic”, a afirmat Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD s-a referit şi la calităţile liderului PNL, Crin Antonescu, precizând că acesta ar fi ”un bun om de stânga”.
”Crin Antonescu nu prea are virtuţi de om de dreapta care să îl motiveze ca om politic pur sânge de dreapta. Chiar este deschis către problematica socială”, a spus Ion Iliescu.
Întrebat dacă l-ar vota pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României, Ion Iliescu a replicat că preferă ca discuţia despre viitorul şef al statului să nu fie purtată acum ”în spaţiul concretului”.
SURSA: Agerpres