Dialogul, cheia spre o soluție de pace durabilă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat importanța stabilirii unui dialog constructiv în contextul războiului din Ucraina, într-un interviu recent pentru Europa Liberă România.
În cadrul unei sesiuni de videoconferință, Ilie Bolojan a discutat despre implicarea României în eforturile internaționale de gestionare a conflictului și de găsire a unei soluții de pace.
Potrivit acestuia, ar fi ideal ca negocierile internaționale să ducă, pe termen scurt, la un armistițiu, urmat de o rezolvare pe termen lung a conflictului.

Presiunea diplomatică asupra Rusiei
Președintele interimar al României a mai spus că atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite sunt angajate în acest demers.
În acest sens, Bolojan a menționat că, deși discuțiile sunt complexe, sancțiunile suplimentare impuse Rusiei sunt un subiect de dezbatere activă între UE și SUA.
„Ar fi de preferat ca, în urma acestor negocieri, să se găsească o soluție de încetare a focului și apoi o soluție pe termen mai lung.
Există deschidere din partea Ucrainei. A fost dicuțiua să se pună presiuni asupra Rusiei în așa fel încât să se aducă la masa negocierilor.
Discuțiile concrete legate de sancțiuni suplimentare urmează să se stabilească în urma discuțiilor dintre UE și SUA. În mod cert, și SUA vor să se ajungă la încetarea focului”, spune Ilie Bolojan.
Flancul estic, linia de apărare a Europei
Un alt punct cheie al declarațiilor sale a fost legătura directă între securitatea României și stabilitatea estului Europei.
Potrivit președintelui interimar, consolidarea frontierei estice nu doar că protejează România, dar contribuie și la securitatea continentală.
”România a avut această abordare. Este și în interesul României. Nu vrem ca armata rusă să avanseze spre România.
Apărându-se pe ei, sunt un avanpost pentru apărarea Europei. Ar putea să fie alții, am putea fi noi. Cu cât acest flanc de est este consolidat, cu atât Europa este mai sigură”, a spus Ilie Bolojan.
Reforma internă, fundamentul unei Românii reziliente
În paralel, Bolojan a vorbit despre transformările interne ale României, insistând pe necesitatea unei guvernări eficiente și transparente pentru a sprijini dezvoltarea țării.
Ilie Bolojan a declarat că, în primele trei luni de mandat la Cotroceni, a descoperit numeroase aspecte surprinzătoare, afirmând că România este o țară mare, cu multiple probleme și realități diferite, iar schimbarea acesteia necesită o guvernare eficientă, capabilă să creeze soluții care să le permită cetățenilor să se dezvolte.
El a menționat că a aflat lucruri necunoscute anterior despre anumite instituții, inclusiv despre Administrația Prezidențială.
Astfel, în fața unui context internațional tot mai tensionat, Bolojan susține că România trebuie să rămână un pilon stabil de securitate pentru Europa, având un rol esențial în discuțiile internaționale privind soluționarea conflictului din Ucraina.
„Sunt multe lucruri pe care le afli, te izbeștei de ele. O țară mare, cu multe probleme, cu multe Românii, care, pentru a se schimba, trebuie o bună guvernare în așa fel încât să creeaze soluții pentru ca românii să se poată dezvolta.
Lucruri care nu le știau despre anumite instituții, Administrația Prezidențială”, a mai spus Ilie Bolojan despre ce lucruri a aflat în cele trei luni de mandat de la Cotroceni.