IKEA a anunţat că va deschide aici al doilea magazin din România. „Am decis să deschidem al doilea magazin tot în București, într-o zonă care oferă acces mai larg către reţeaua de transport în comun bucureştenilor din zonele mai îndepărtate. Bineînţeles că nu ne vom opri aici. Găsirea celui mai potrivit teren în alte localităţi rămâne pe lista noastră de priorităţi“, a declarat Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.

Terenul cumpărat de suedezi aparţine fabricii Anticorosiv, controlată de fondul de investiţii Broadhurst Investments, deţinut la rândul său de compania americană New Century Holdings (NCH). În toamna anului trecut, antreprenorii Daniel Drăgulin şi Robertino Georgescu au cumpărat terenul de 13,9 hectare aferent platformei Policolor pentru 18 mil. euro, adică 130 euro/mp. Proprietatea Policolor este vecină cu Anticorosiv, deci, prin comparaţie, preţul plătit de IKEA ar trebui să depăşească 20 mil. euro. Siminel Andrei avea scos terenul pe piaţă cu 280 euro/mp, adică 38,3 mil. euro, potrivit unor surse din piaţa imobiliară.

„Era bine dacă vindeam totul înainte de criză. Am avut oferte şi pentru Anticorosiv, dar nu am fost suficient de abili. Nu am vândut când trebuia“, declara pentru Capital Siminel Andrei, în urmă cu doi ani.

Click pentru mărire

 

Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH în perioada de „boom“ imobiliar se numără reţeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 mil. euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Palace Cotroceni vândut pentru 78,8 mil. euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 mil. euro, terenurile Tricodava şi Electrotehnica, vândute pentru 42 mil. euro, respectiv 30 mil. euro. 

Fondurile NCH erau printre cei mai activi cumpărători din România în urmă cu zece ani, Broadhurst fiind cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 – 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.

Planuri de extindere pentru IKEA

Suedezii de la IKEA sunt prezenţi în România şi prin divizia lor imobiliară, denumită Vastint. Compania a început cu propriile resurse financiare construcţia primelor două clădiri de birouri de pe terenul cumpărat de la fabrica Timpuri Noi. Imobilele vor avea o suprafaţă construită de 60.000 mp şi o suprafaţă închiriabilă de circa 30.000 mp. La parterul acestor clădiri sunt rezervate şi nişte spaţii comerciale. Danya Cebus, firma de construcţii a grupului AFI Europe şi antreprenorul general al proiectului de la Timpuri Noi, trebuie să finalizeze lucrările la aceste două clădiri până la sfârşitul anului 2016.

Vastint România a anunţat că va dezvolta un complex rezidenţial de 50.000 mp construiţi pe o parte din terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Bucureşti. Suedezii au cumpărat terenul de 5,1 hectare ce a aparţinut fabricii Timpuri Noi în 2010 şi au plătit pe el 34,6 mil. euro. Compania mai deţine un teren de două hectare în zona Orhideea din Bucureşti unde intenţionează să dezvolte 55.000 mp construiţi de birouri. Terenul a fost cumpărat în 2011 de la firma Baduc pentru circa 13 mil. euro.