Monitorizare electronică extinsă în 20 de județe începând de luni, 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie, implementarea celei de-a doua etape a Sistemului Electronic de Monitorizare va cuprinde 20 de județe: Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat că s-au achiziționat 2.400 de kituri de monitorizare pentru această extindere.

Această expansiune survine după ce, începând cu 1 octombrie 2022, sistemul a devenit funcțional în București, Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în contextul aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea”, a transmis, duminică, IGPR.

Dispozitivele electronice de supraveghere, utilizate în implementarea ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune și executării măsurii arestului la domiciliu, sunt compuse din componente precum brățara atașată la gleznă sau, în cazuri excepționale, la brațul persoanei vizate.

Aceste dispozitive emit avertizări în diverse situații, inclusiv apropierea, părăsirea neautorizată a imobilului, depășirea neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), intrarea neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), atingerea nivelului critic de descărcare a acumulatorului, și altele.

În 2023, au fost emise 3.320 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice

La 1 septembrie 2022, IGPR a semnat un acord-cadru pentru achiziționarea sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Acest acord-cadru se desfășoară pe o perioadă de 48 de luni, cu o valoare totală de 165.782.991 de lei fără T.V.A.

În primele 11 luni ale anului 2023, în cadrul Proiectului Pilot pentru implementarea S.I.M.E., în Poliția Capitalei și în inspectoratele de poliție județene Iași, Mureș și Vrancea, au fost emise 3.320 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Acestea includ 2.174 de ordine de protecție provizorii și 1.146 de ordine de protecție emise de instanțele judecătorești.

În 428 de situații, a fost impusă măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 12,9% din totalul ordinelor de protecție provizorii și ordinilor de protecție emise de instanțele judecătorești. În privința infracțiunilor, în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea, au fost raportate 365 de infracțiuni, incluzând 16 cazuri de distrugere, 278 pentru nerespectarea ordinului de protecție și 71 pentru nerespectarea ordinului de protecție provizoriu.

Pentru 27 dintre persoanele investigate în aceste cazuri, au fost luate măsuri preventive, cum ar fi 18 rețineri, 4 arestări preventive și 5 controale judiciare. Poliția Română emite ordine de protecție provizorii atunci când identifică un risc iminent pentru viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane în urma unui act de violență domestică, în scopul reducției acestui risc.