Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a anunţat astăzi că ministrul de resort, Alexandru Nazare, a participat la ședința Consiliului Județean Iași pentru a susține propunerea instituţiei de deblocare imediată a  proiectului de dezvoltare a aeroportului internațional Iași. Propunerea susținută de MTI  a fost votată în unanimitate.

”Am reușit să convingem consilierii județeni că aeroportul Iași are nevoie acum de o pistă de 2400 metri. Le-am explicat reprezentanților de toate culorile politice din Consiliul Județean Iași că astfel de piste de peste 3.000 metri pot fi găsite la aeroporturi ca Heathrow și Gatewick din Londra sau la cel din Manchester, unde traficul este între 18 milioane și 65 milioane pe an. Ori în cazul Iașiului vorbim de un trafic sub 1 milion de pasageri pe an și nicio proiecție nu ne poate duce la cifre de ordinul zecilor de milioane în următorii 10-20 de ani. Abia în 2020 traficul estimat pentru aeroportul Iași va fi de peste 1 milion de pasageri, iar o pistă de 2400 metri acoperă fără problemă un asemenea trafic”, a declarat, în comunicat Alexandru Nazare.

Conform sursei citate, hotărârea aprobată astăzi înseamnă că în perioada imediat următoare CJ Iași are responsabilitatea redimensionării proiectului pentru construirea unei piste de 2.400 m care să se încadreze în condițiile de servicii de interes economic general (SIEG), adică să fie  finalizat până în ianuarie 2014, cu o alocare maximă de 30 milioane de euro în fiecare an. În cazul în care analiza va arata că o nouă pista de 2.400 m nu se poate încadra în aceste condiții, CJ Iași trebuie să aprobe extinderea actualei piste la 2.400m.

“Comisia Europeană este extrem de strictă în ceea ce privește finanțarea aeroporturilor și de aceea le-am solicitat consilierilor județeni să fie extrem de precauți. Soluția adoptată astăzi este una pragmatică și asigură o perspectivă clară de dezvoltare a aeroportului Iași”, a spus Nazare.