"In toate primaverile au crescut preturile la legume-fructe. In primavara asta au scazut", a declarat Isarescu. "Nu e semn rau, e un semn bun", a aratat seful bancii centrale.

O astfel de evolutie poate arata, insa, o scadere a puterii de cumparare a romanilor si diminuarea veniturilor disponibile, reflectata, de altfel, si in persistenta deficitului de cerere, unul din factorii cu actiune persistenta asupra scaderii inflatiei, alaturi de ajustarea descendenta a asteptarilor privind inflatia si nivelul redus al indicatorului in zona euro. Ieftinirea legumelor a fost unul dintre factorii cu impact tranzitoriu care au sustinut reducerea inflatiei, la fel ca si aprecierea leului si scaderea preturilor tranzactiilor cu certificate verzi in energie, in timp ce majoratea accizei la carburanti, in aprilie, a constituit principalul factor de presiune in sensul cresterii inflatiei, alaturi de cresterea pretului titeiului, care a avut insa un impact redus.

Surpriza ieftinirii legumelor a scapat banca centrala de gluma cartofilor din rezerva valutara, lansata in presa in perioada in care acestua se scumpeau. "S-a recomandat BNR sa tina in rezerva si un stic de cartofi sa fie acolo cand preturile cresc. Uneori ai surprize neplacute, de unde glumele cu cartofii. Acum avem o surpriza placuta, dar greu de prognozat", a spus Isarescu, precizand ca BNR are prognoze pozitive si pentru pretul materiilor prime in agricultura, productiile record la grau si porumb alimentand scaderea preturilor. Seful bancii centrale a amintit ca Romania are o particularitate la compozitia indicelui preturilor de consum: "Se foloseste cosul de consum, nu datele din PIB, ca in toate tarile, inclusiv Bulgaria, iar preturile agricole joaca un rol impirtant. Asta e indicele, asa il calculam, nu il contestam".

BNR a redus prognoza de inflatie la 2,2% pt finele anului 2014 si la 3% pentru sfarsitul lui 2015, de la 3,1% cat era pentru ambele termene. Pentru rata medie anuala a inflatiei, noua prognoza este de 1,4% pentru 2014 si 2,4% pentru 2015. Asteptarile mai bune vin dupa ce rata lunara a inflatiei a coborat, in iunie, la 0,66%, un nou minim istoric, fata de 0,97% in mai si 1,55% in decembrie 2013, iar media anuala dupa indicele armonizat al preturilor de consum a coborat la 1,5% in iunie, fata de 1,8% in mai, nivel care plaseaza Romania in randul tarilor care indeplinesc criteriul de convergenta nominala aferent necesar pentru aderarea la zona euro.