Anul trecut, mai bine de 1.000 de români cu venituri mari şi-au petrecut vacanţa în peisaje care par desprinse din paradis: Maldive, Mauritius, Seychelles sau Caraibe. În acest an, se aşteaptă o creştere de 20% a numărului celor care vor alege sejururi în aceste destinaţii.

Soare, plajă şi palmieri! Aceasta este „triada“ de vis a vacanţei perfecte. Gusturile românilor s-au rafinat, iar insulele din Oceanul Indian sau din Marea Mediterană au devenit destinaţiile ideale. Cum cererea pentru astfel de vacanţe este abia la început, excursiile în insule exotice sunt vândute de către tour-operatorii din Germania prin intermediul agenţiilor de turism din ţara noastră. „Plecările către aceste destinaţii se fac din Germania. Pachetele agenţiilor din afară pornesc de la 900 de euro de persoană, pentru un hotel de patru stele, all-inclusive. La urma urmei, e şi păcat să mergi acolo şi să stai la un hotel ieftin“, spune Mircea Vladu, directorul agenţiei Prestige Tours.

Marea problemă pentru români este găsirea unui bilet de avion, în condiţiile în care numărul de locuri este limitat în această perioadă, pentru că marea majoritate a europenilor sunt în concediu. „Ca volum de vânzări, Maldive este cea mai căutată destinaţie exotică a agenţiei noastre, atât datorită preţului, cât şi pentru că oferă senzaţia cea mai pregnantă de abandon pe o insuliţă în mijlocul oceanului. Principala atracţie la aceste vacanţe sunt şedinţele de scufundări, unde coralii şi peştii exotici care abundă fac toţi banii“, spune Aurelian Bratoşin, manager al agenţiei Butterfly Tourism. Agenţia vinde în medie 30 de pachete pe lună, iar pentru Revelion, până la 60 de pachete. Media de rezervări pentru Mauritius şi Seychelles este de 12, respectiv şase pachete pe lună, cu o dublare a numărului de sejururi în perioada Revelionului.

În ultimii ani, o destinaţie intrată în preferinţele românilor a fost insula Bali, dar a „pierdut teren“ din cauza atentatelor care au avut loc în trecutul nu foarte îndepărtat. Preţul vacanţelor în Bali, la hotel de cinci stele, este de aproximativ 700 – 800 de dolari, aproape la jumătate din preţul unui sejur în Seychelles.
O alternativă ceva mai ieftină pentru insulele din Oceanul Indian este vacanţa pe plajele Mediteranei. Mai mult, nu se pune problema de vize. Astfel, tot mai mulţi români cu venituri medii spre superioare aleg insulele din Europa. Tenerife este cea mai căutată destinaţie exotică. Anul trecut, 5.000 de turişti români au ajuns în Tenerife cu excursii charter, iar încă aproximativ 1.000 au cumpărat sejururi individuale. Pentru anul acesta, nu se aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de turişti români în insula spaniolă.

A doua destinaţie exotică europeană în preferinţele românilor este insula malteză Gozo. Anul trecut, 2.500 de români au ales Gozo, destinaţie în care turiştii au posibilitatea să facă o croazieră cu vaporul pentru a face plajă la celebra Lagună Albastră (Vă mai amintiţi filmul cu acelaşi nume, cu Brooke Shields?) „Anul acesta, avem înscrieri masive pentru Malta, şi ne aşteptăm la dublarea numărului de turişti“, spune Mark Farrugia, directorul agenţiei Malta Travel.
Astfel, în vara lui 2007, cel puţin 12.000 de români sunt aşteptaţi să se bronzeze pe plajele pe care până mai ieri le admirau pe Travel & Life Chanel.  

Bronzul subţire cu cheltuială se ţine

MAURITIUS O vacanţă în insule costă 1.280 de euro, pentru o cameră standard la un hotel de patru stele. Pachetul cuprinde transport cu avionul, transfer cu feribotul şi cazare cu demipensiune. Pentru o vacanţă mult mai luxoasă, la un hotel de şase stele, all inclusive, preţul este de 11.863 de euro. Sejurul este pentru şapte nopţi. (Ofertă Buterrfly Tourism)

MALDIVE Preţurile pentru o vacanţă încep de la 1.100 de euro pentru un sejur de şapte nopţi. Pentru o cameră standard la un hotel de patru stele, mic dejun inclus, se plăteşte 1.164 de euro, iar pentru hotel de şase stele, preţul este de 4.526 de euro (Ofertă Buterrfly Tourism).

SEYCHELLES La hotel de patru stele, all inclusive, preţul este de 1.500 de euro. (oferta agenţiei Prestige Travel). Sejurul la hotel de cinci stele costă 6.075 de euro (Ofertă Buterrfly Tourism).

TENERIFE Cazarea la un hotel de patru stele costă 595 de euro. Pachetul include transport cu avionul, şapte nopţi cazare cu demipensiune (Ofertă Prestige Travel). Cel mai scump sejur este de 1.229 de euro de persoană pentru un hotel de cinci stele cu demipensiune (ofertă Cocktail Holidays).

GOZO Oferta de cazare în insula malteză variază între 230 de euro de persoană în apartament de două stele, şi 759 de euro, cazare la hotel Hilton, cu mic dejun inclus (Ofertă Malta Travel).