Deşi a avertizat că nu există un termen limită fix, Fadi Chehade a precizat că au fost făcute progrese substanţiale pentru a transfera ICANN în responsabilitatea unui grup divers de acţionari globali şi nu numai a Guvernului american cum a fost cazul până acum.

În luna martie a acestui an, Guvernul american a arătat că este deschis la ideea de a nu reînnoi contractul său cu ICANN, care expiră în aproximativ 11 luni, cu condiţia înfiinţării unui nou dispozitiv de supraveghere care să reprezinte toate interesele şi care să poată fi în măsură să menţină fiabilitatea structurii de gestionare a Internetului. O propunere legislativă în acest sens ar urma să fie trimisă anul viitor de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) către Departamentul american al Comerţului.

'Dacă Guvernul american va fi satisfăcut nu vor mai reînnoi contractul', a comentat Fadi Chehade. 'Există mulţi oameni din comunitate care ar dori să nu fie reînnoit contractul dincolo de 2015', a adăugat Chehade. Acesta a precizat că, dacă oficialii americani nu vor fi mulţumiţi de propunerea legislativă, există posibilitatea reînnoirii contractului pentru o scurtă perioadă de timp în ideea de a da timpul necesar revizuirii proiectului legislativ.

Ministrul american al Comerţului, Penny Pritzker, şi-a declarat sprijinul faţă de proiectul ICANN de a fi responsabil în faţa întregii comunităţi internaţionale adăugând însă că 'SUA nu vor permite ca Internetul la nivel mondial să fie controlat de o persoană, o entitate sau o naţiune care încearcă să-şi impun propria viziune a lumii'.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) este o organizaţie americană non-profit cu sediul în California care eliberează adrese IP şi numele domeniului pe internet. Cele mai răspândite nume de domenii provin din limba engleză şi sunt '.com', '.net', '.gov' sau '.org'. AGERPRES